De kaasvervangers die Formo nu maakt, produceert het bedrijf met de microfermentatie met een koji-schimmel. Foto: Formo
In dit artikel
De Duitse fermentatiespecialist Formo ontvangt een durflening ter waarde van €35,8 miljoen van de Europese Investeringsbank (EIB).
Formo gebruikt het geld voor verdere opschaling van de productie van kaasvervangers en de goedkeuring van de producten gemaakt met precisiefermentatie. De kaasvervangers die Formo nu maakt, produceert het bedrijf met de microfermentatie met een koji-schimmel. De biomassa van die fermentatie wordt als eiwitbron gebruikt in producten, zoals het in 2024 gelanceerde kaasalternatief Frischhain. Het bedrijf werkt samen met Those Vegan Cowboys aan een Novel Food-toelating van kaas gemaakt met behulp van precisiefermentatie.
Investering ondersteunt Europees beleid
De Europese Investeringsbank investeert op basis van de beleidsdoelstellingen van de Europese Unie. “Ontwikkeling en opschalen van productie van fermentatieproducten is een uiterst innovatieve aanpak om aan de groeiende vraag voor eiwitrijke zuivel- en eivervangers vrij van dierlijke ingrediënten te voldoen,” zegt de EIB-vicepresident Nicola Beer. “Met de samenwerking met Formo ondersteunt EIB innovatieve oplossingen voor duurzame consumptie. Daarbij steunt EIB een Europese start-up in het groeistadium.”
Lees ook: MATR Foods eerste ontvanger durflening van Europese Investeringsbank
Productlanceringen en Self-Gras
Binnenkort brengt Formo een nieuw product op de markt op basis van de koji-schimmel, Camembritz. Een blauwekaasvervanger en fetavervanger zijn in ontwikkeling. Voor het einde van 2025 zal zijn precisiefermentatie-caseïne waarschijnlijk Generally Recognized As Safe (Gras) goedkeuring krijgen. De samenwerking met Those Vegan Cowboys voor de Novel Food-toelating in Europa van de caseïne is nog in volle gang.
Fermentatie trekt meeste investeerders
De Duitse fermentatiespecialist heeft nu al een totaal kapitaal van €135 miljoen verzameld, na een succesvolle Series B-investeringsronde in 2024. Investeerders zijn de laatste jaren eerder bereid te investeren in fermentatietechnologie dan in de technologie toegepast bij kweekvlees en plantaardige vleesvervangers. Na de afronding van de eerdere investeringsronde gaf CEO Christian Poppe aan dat investeerders fermentatie ervaren als een gekende technologie. “Het is niet helemaal nieuw voor consumenten en zal naar verwachting makkelijk worden geaccepteerd.”