Skip to content

Fors minder investeringen in alternatieve eiwitten in 2022

In 2022 werd fors minder geld geïnvesteerd in alternatieve eiwitten dan een jaar eerder. Vorig jaar kwam het totale bedrag uit op $ 2,9 miljard, tegenover $ 5 miljard in 2021. Dat blijkt uit de onlangs gepubliceerde State of the Industry-rapporten van non-profitorganisatie The Good Food Institute (GFI).

Updated on:
Business
Nieuws
Alternatieve eiwitten zijn plantaardige eiwitten, kweekvlees en -vis en eiwitten uit fermentatie. Foto: Canva premium

Alternatieve eiwitten zijn plantaardige eiwitten, kweekvlees en -vis en eiwitten uit fermentatie. Foto: Canva

In 2022 werd fors minder geld geïnvesteerd in alternatieve eiwitten dan een jaar eerder. Vorig jaar kwam het totale bedrag uit op $ 2,9 miljard, tegenover $ 5 miljard in 2021. Dit betreft investeringen in plantaardige eiwitten, kweekvlees en -vis en eiwitten uit fermentatie. Dat blijkt uit de onlangs gepubliceerde State of the Industry-rapporten van non-profitorganisatie The Good Food Institute (GFI).

Van 2010 tot 2022 haalden bedrijven die alleen of voornamelijk actief zijn in alternatieve eiwitten een bedrag van ruim $ 14 miljard op. Volgens GFI groeide het bedrag ieder jaar snel, maar kwam er een vertraging in de groei in 2022. De teruggang was er niet overal, zo groeide het kapitaal in de Apac (Azië, Australië, Nieuw-Zeeland) met 43% en in Europa met 24%.

Meeste geld in plantaardige eiwitten

Wereldwijd werd het meeste geld, $ 1,2 miljard, geïnvesteerd in plantaardige eiwitten. Een jaar eerder was dit nog $ 2 miljard, een afname van 41%. Daarmee namen de investeringen in deze sector harder af dan de algehele wereldwijde daling van durfkapitaalfinanciering van 35% op jaarbasis. Het is het gevolg van lastige macro-economische en marktomstandigheden, zoals dalende aandelenmarkten en sterk stijgende rentetarieven. Na de plantaardige eiwitten volgen de investeringen in kweekvlees en -vis met een bedrag van $ 896 miljoen. In 2021 kwam dit bedrag uit op $ 1,3 miljard. Hoewel het geïnvesteerde kapitaal in 2022 afnam, was het wel 23% van al het kapitaal dat ooit geïnvesteerd is in deze categorie. Ook de investeringen in met fermentatie gemaakte eiwitten, zoals mycoproteïnen, daalden fors, van $ 1,7 miljard tot $ 842 miljoen. Het aantal deals nam wel toe van 81 naar 89, wat betekent dat het bedrag per deal lager was. Lees ook: Moederbedrijf Quorn brengt zijn mycoproteïnen op markt

Voordelen van terugloop

Ondanks de terugloop in investeringen in alternatieve eiwitten, ziet GFI hiervan ook voordelen. “Start-ups zullen een verlichting van de druk zien om ten koste van alles te groeien en kunnen zich in plaats daarvan hyperfocussen op productkwaliteit. Ondertussen hebben beleggers meer tijd om deals te verkennen en te onderzoeken en met gunstigere waarderingen en dealvoorwaarden”, stelt de organisatie.

Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends

Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Beperk risico's met betere investeringen

Versterk je ketenpositie met de juiste partners

Versnel innovaties met de nieuwste trends

Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Afbeelding

Wendy Noordzij

Alieke Hilhorst

Alieke Hilhorst

Chris Polkamp

Chris Polkamp

Abonneer vanaf €2,50/week

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur