Het FMO-kantoor in Den Haag. - Foto: ANP
Voor de drie grote banken in Nederland en financieringsmaatschappij FMO dreigt samen een verlies van $ 245 miljoen (€ 208 miljoen). Oorzaak is het omvallen van de Argentijnse sojagigant Vicentin eerder dit jaar.
De banken en FMO zijn onderdeel van een groep financiers die Vicentin heeft aangeklaagd bij een rechtbank in New York. Dat meldt het Financieele Dagblad (FD) deze week. De banken stellen dat ongeveer $ 500 miljoen op het spel staat door onrechtmatig handelen. Daarvan is bijna de helft voor rekening van de Nederlandse financiers, volgens FD. ING heeft bijna $ 72 miljoen uitstaan, Rabobank $ 23 miljoen. De grootste strop zou voor FMO zijn met een uitstaand bedrag van $ 150 miljoen.
Indirecte strop ABN Amro
ABN Amro heeft geen direct belang in het Argentijnse bedrijf, maar is wel, net als de andere banken, aandeelhouder van FMO en dreigt via die weg eveneens miljoenen te verliezen. De drie grootbanken hebben samen een belang van ruim 37% in FMO, de Nederlandse staat heeft 51% van de aandelen.
De betrokken banken willen niet ingaan op de aanklacht, ze zeggen nooit in te gaan op individuele bedrijven. Een woordvoerder van Rabobank geeft wel aan dat de claim op Vicentin is meegenomen in de toevoeging aan de stroppenpot, zonder een bedrag te noemen. Rabobank maakte medio augustus bekend dat het circa € 1,4 miljard heeft toegevoegd aan de stroppenpot voor kredieten die zeer waarschijnlijk niet terugbetaald worden.
$ 400 miljoen zoek
In de aanklacht bij de rechtbank wordt de sojahandelaar onder meer verweten dat honderden miljoenen dollars zijn weggesluist, een totaalbedrag van $ 400 miljoen wordt genoemd. Vicentin is een familiebedrijf dat is uitgegroeid tot een van de grootste sojaverwerkers van Argentinië. In 2019 kreeg het bedrijf nog voor $500 miljoen aan nieuwe financieringen. In december bleek het bedrijf niet in staat om een bedrag van $ 1,4 miljard aan schulden te betalen. Vervolgens ging het bedrijf in februari dit jaar failliet en startten financiers een onderzoek. In het geding is ook de verkoop van een dochterbedrijf aan grondstoffenhandelaar Glencore.
Financieringsmaatschappij FMO
FMO is de internationale naam van de Nederlandse Financieringsmaatschappij voor Ontwikkelingslanden. Die is in 1970 door de Nederlandse overheid opgericht. 51% van de aandelen is altijd nog in handen van de overheid, 42% is in handen van grote Nederlandse banken en de resterende 7% is verdeeld over circa 100 andere bedrijven en instellingen.