Bij diepvriesgroente en -fruit komt al meer dan 70% van de binnenlandse vraag uit het buitenland. Foto: Canva
Frankrijk moet steeds meer diepvriesgroente en -fruit en ook conserven invoeren.
Wat nog wel geoogst kan worden, is vaak van een te slechte kwaliteit om door de verwerkers geaccepteerd te wordenDe klimaatverandering met steeds meer droogte en hittegolven trekt diepe sporen bij de telers, meldt de associatie van producenten Cénaldi. De oogst aan haricots verts kwam in 2022 16% lager uit dan een jaar eerder, die van doperwten 8% lager. âHet zijn vollegrondsgroenten met een erg korte cyclus, tussen de 50 en 60 dagen voor spinazie. Als je in die periode een hittegolf hebt, dan kan het gewas dat niet doorstaanâ, aldus voorzitter Jean-Claude Orhan. Wat nog wel geoogst kan worden, is vaak van een te slechte kwaliteit om door de verwerkers geaccepteerd te worden. âHun productieplanning raakt daardoor volledig in de war.â Volgens Cénaldi is afgelopen jaar 7% van de telers overgestapt naar andere gewassen. Dat komt mede doordat de overheid het gebruik van water voor irrigatiedoeleinden steeds meer aan banden legt. Orhan: âHet totale areaal is vorig jaar met 3% gekrompen. Dat mag niet veel klinken, maar het is wel een belangrijk waarschuwingssignaal.â
Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Chris Polkamp
Wendy Noordzij
Alieke Hilhorst