Foto: Twan Wiermans
In dit artikel
Een groep van veertien Europese lidstaten onder aanvoering van Frankrijk willen gekoppelde steun op de teelt van eiwitgewassen toelaten.
Zij hebben een voorstel gedaan om de regels voor gekoppelde steun aan te passen. Bij de groep landen horen onder andere Italië, Spanje en Polen. De Europese Unie voert al lange tijd beleid om gekoppelde steun af te bouwen. Bij gekoppelde steun wordt de omvang van steun gekoppeld aan de (omvang van de) productie. Dat heeft in het verleden geleid tot overproductie in onder andere de zuivel en de wijnbouw.
Meer eiwitproductie
Nederland staat niet positief tegenover gekoppelde steun, maar is wel voorstander van een stimulans voor de productie van eiwitgewassen. De Europese Commissie heeft eerder aangegeven meer werk te willen maken van de eiwitproductie – onder andere voor veevoer – binnen de Europese Unie. Voor het gebruik van eiwitrijk sojaschroot in veevoer is de Europese Unie voor meer dan 90% afhankelijk van de invoer van buiten de Europese Unie, meldde Europees landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski maandag bij de vergadering van landbouwministers. Voor de overige eiwitbehoefte is de Europese Unie 80% zelfvoorzienend.
Biotechnologische processen
Volgens Wojciechowski is het van belang dat de Europese afhankelijkheid van import minder groot wordt, tegelijk kan een verminderde afname van soja ook helpen de ontbossing buiten de EU tegen te gaan, aldus de landbouwcommissaris. De Deense landbouwminister Mogens Jensen zei dat de nadruk niet alleen moet worden gelegd op eiwitgewassen, maar ook op bioraffinage. Hij zegt dat gras met biotechnologische processen ook kan worden omgezet in eiwitten. Hij bepleit ook de toepassing van algen en insecten als eiwitbron voor zowel mens als dier.