Het woord ‘burger’ blijft in Frankrijk wel toegestaan voor plantaardige versies, omdat dat niet specifiek refereert aan vlees. - Foto: canva
In dit artikel
Plantaardige vlees- en visproducten mogen in Frankrijk vanaf 1 oktober niet meer worden aangeduid met de naam van het soortgelijke vleesproduct zoals steak, worstjes, nuggets en lardon of spekblokjes.
Benaming burger blijft toegestaan
Het verbod was al opgenomen in de uit 2020 daterende wet op de transparantie in de voedingsketen, maar is tot nu toe nog niet daadwerkelijk uitgevoerd. Het woord âburgerâ blijft wel toegestaan voor plantaardige versies, omdat dat niet specifiek refereert aan vlees. Het verbod geldt vanaf oktober ook alleen voor wat er dan uit de fabriek komt, terwijl al de bestaande voorraden tot eind 2023 weggewerkt mogen worden.Interbev en boerenbond tevreden
Het Franse vleesschap Interbev is blij met de maatregel: âDit is een eerste stap op Frans grondgebied, een pionier bij de bescherming van haar namen die uitgebreid zou moeten worden naar Europees niveau. Deze maatregel biedt de consument duidelijkheid en helpt bij het behoud van onze producten en vakkennis,â aldus voorzitter Jean-François Guihard. Ook de boerenbond FNSEA, die hard voor de maatregel heeft gelobbyd, is tevreden en vraagt de Franse regering het verbod ook naar Brussel mee te nemen.âBesluit hindert plantaardige sectorâ
De organisatie voor plantaardige voeding Onav vindt daarentegen dat het verbod âFrankrijk in een conservatieve positie plaatst, wat tegengesteld is aan de huidige stromingen en het Europese beleid op dit gebiedâ. âDeze maatregel past in de logica van de bescherming van de economische belangen van de vleessectorâ, vindt Onav. âTerwijl klimaatdeskundigen, professionelen in de gezondheid en organisaties van consumenten pleiten voor het beter inkaderen van de verkoop en promotie van meer duurzame voeding en gezondere opties, riskeert Frankrijk de plantaardige sector te hinderen en haar ontwikkeling te vertragen, net als de transitie naar gezondere en meer duurzame voeding met een veel sterker plantaardig bestanddeelâ, aldus de organisatie.Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Alieke Hilhorst
Chris Polkamp
Wendy Noordzij