Foto: Hans Prinsen
In dit artikel
De Franse startup Standing Ovation heeft â¬Â 12 miljoen opgehaald in een investeringsronde. Het bedrijf ontwikkelt een productieproces voor de productie van het melkeiwit caseïne met behulp van precisiefermentatie.
De startup werd minder dan twee jaar geleden opgericht. Het opgehaalde geld zal gebruikt worden voor âde volgende fase in de ontwikkeling van het bedrijf en opschaling van de technologieâ, om zo te kunnen voldoen aan de industriële vraag.
Alternatieven voor kaas en andere zuivelproducten
Het jonge bedrijf wil alternatieven voor kaas en andere zuivelproducten ontwikkelen met daarbij het gebruik van zuiveleiwitten uit precisiefermentatie. Het is in staat nu caseïne te maken met de techniek waarbij micro-organismen (schimmels, gisten, bacteriën) zo worden geprogrammeerd dat ze eiwitten maken. Caseïne is het meest voorkomende eiwit in melk (80%) en zorgt in kaas onder andere voor de functionele eigenschappen als smelten en het vormen van draden. De caseïne kan gebruikt worden in kaasvervangers om deze eigenschappen van kaas na te bootsen.
Ontwikkelingen binnen precisiefermentatie
De investering in Standing Ovation is de laatste in een reeks aan ontwikkelingen binnen de precisiefermentatie. Zo richtten DSM en Fonterra onlangs een start-up op voor de ontwikkeling van melkeiwitten met behulp van deze techniek. Andere bedrijven die ermee bezig zijn, zijn Remilk, New Culture en Those Vegan Cowboys. Er zijn al producten op de markt, met het eiwit van het bedrijf Perfect Day, die melkeiwitten uit precisiefermentatie bevatten.
Lees ook: Nestle ontwikkelt producten met âdiervrijeâ zuiveleiwitten
Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Chris Polkamp
Alieke Hilhorst
Wendy Noordzij