Vooral de suikerindustrie, leveranciers van koffie en cacao en de leveranciers van brood en gebak zijn zwaar getroffen door de sluiting van de horeca. Foto: ANP
De Franse voedingsmiddelenindustrie heeft de omzet sinds begin maart met gemiddeld 22% zien inzakken. Twee op de drie bedrijven in de sector hebben te kampen met omzetverlies.
Dat meldt de branche-organisatie Association des industries agroalimentaires Ania op grond van haar ‘barometer’ met gegevens van ruim 600 bedrijven. “Meer dan 70% van die ondernemingen meldt een daling van de omzet. In 22% van de gevallen gaat het om meer dan 50%.”
Leveranciers van brood en gebak
Vooral de suikerindustrie, leveranciers van koffie en cacao en de leveranciers van brood en gebak zijn zwaar getroffen door de sluiting van de horeca die over het algemeen goed is voor 30% van de afzet van Franse voedingsbedrijven. Ania wijst er bovendien nogmaals op dat de rentabiliteit steeds meer onder druk staat door de gestegen kosten door hogere grondstoffenprijzen, de te treffen maatregelen in de fabrieken en ook voor transport.
Economisch voortbestaan van bedrijven
Ania dringt daarom aan op een groot ‘herstart plan’ om het economisch voortbestaan van de bedrijven te verzekeren en getroffen markten weer op gang te brengen. Daarbij moet het vooral gaan om investeringen om de bedrijfstak op grote schaal te moderniseren en duurzamer te maken. “We moeten er met z’n allen voor zorgen dat de branche beter bestand wordt tegen crises als dit.”