Skip to content

Franse fabrikanten van vruchtendrank zonder grondstof

De Franse oogsten aan zomervruchten vallen het laagst uit in tientallen jaren.

Updated on:
Business
Achtergrond
Nectarines in Franse boomgaard. - Foto: ANP premium

Nectarines in Franse boomgaard. - Foto: ANP

De Franse oogsten aan zomervruchten vallen het laagst uit in tientallen jaren. Bij abrikozen is de opbrengst zelfs in bijna een halve eeuw niet zo laag geweest.

Dat is niet alleen slecht nieuws voor de telers, winkels en marktkooplieden maar ook voor de fabrikanten van vruchtendranken. Die worden geconfronteerd met forse hogere inkoopprijzen, als ze hun grondstoffen al kunnen krijgen. Daar komt nog bij dat ook de kosten, met name voor de kartonnen verpakkingen en PET-flessen, de pan uit rijzen.

Zware vorst boosdoener

‘De oogsten van bepaalde soorten fruit zijn hard geraakt en dat door een aantal fenomenen die samenvallen’, meldt de sectororganisatie Unijus. In Frankrijk zelf is de late zware vorst in april de grootste boosdoener. Zo zal de oogst aan abrikozen volgens de laatste schattingen uitkomen op 47.000 ton, 65% onder het vijfjaarlijks gemiddelde en het laagste niveau in 47 jaar. Aan perziken en nectarines wordt naar verwachting 105.000 ton binnengehaald, 42% minder dan vorig seizoen en 47% onder het gemiddelde over de laatste vijf jaar. Kersen doen het, zoals eerder gemeld, nog slechter met net 13.600 ton, een daling met 62% vergeleken met vorig jaar én vergeleken met het vijfjaarlijks gemiddelde. Bij aardbeien blijft de schade beperkt tot een 4% lager oogst dan vorig seizoen met 56.000 ton. Voor appelen en peren zijn de verwachtingen op dit moment minder slecht, maar dat kan nog veranderen door het zware onweer met hagel van de afgelopen dagen.

Ook minder in Spanje

Die zware binnenlandse tekorten vallen nauwelijks aan te vullen met fruit uit het buitenland want ook daar vallen de oogsten tegen. Zo verwacht Spanje een kwart minder perziken binnen te halen dan in 2020 en komt de daling in Griekenland in dezelfde orde van grootte uit als in Frankrijk zelf. Voor vruchten die van verder weg moeten komen, gooit corona en de mede daardoor veroorzaakte crisis in de transportwereld roet in het eten. Zo kan in India mango niet geoogst worden door een tekort aan mankracht. Wat wel beschikbaar is, wordt peperduur door de sterk gerezen prijzen voor zeetransport. ‘De prijs bij vertrek ligt twee tot drie keer zo hoog dan een jaar geleden en dat kan onderweg nog verder toenemen’, aldus Unijus.

Prijsstijgingen verpakkingen

Die problemen treffen de sector mede zwaar omdat de Fransen een voorkeur hebben voor vers fruitsap. De totale consumptie komt uit op 1,5 miljard liter waarmee Frankrijk in Europa op de tweede plaats staat na Duitsland met 2,4 miljard liter. Per hoofd van de bevolking drinken de Fransen daarmee 22 liter vruchtensap per jaar. Orange jus neemt daarvan de helft voor zijn rekening, gevolgd door ananas, grapefruit, aardbeien of frambozen en abrikozen. 60% wordt verkocht in kartonnen (tetra) pakken. De prijs daarvan is in een jaar tijd met 20% gestegen, die van PET-flessen met 15%. “De verpakking is de op één na grootste kostenpost, na het fruit zelf. Die prijsstijgingen hebben dus grote gevolgen voor de eindprijs. Daarbij komt dat de vertragingen bij de leveranties de productie al wekenlang verstoren waarmee de bezettingsgraad van onze fabrieken ook nog eens verslechterd.”

Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends

Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Beperk risico's met betere investeringen

Versterk je ketenpositie met de juiste partners

Versnel innovaties met de nieuwste trends

Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Chris Polkamp

Chris Polkamp

Alieke Hilhorst

Alieke Hilhorst

Afbeelding

Wendy Noordzij

Abonneer vanaf €2,50/week

Snel delen

Afbeelding
Ruud Peijs

Freelance redacteur