Skip to content

Franse groothandelsmarkt gaat internationaal de boer op

Updated on:
Business
Achtergrond
Arbeiders op groothandelsmarkt Rungis. De grootste versmarkt van Europa nabij Parijs draait weer, zij het onder een strikt coronaprotocol. - Foto: ANP

Arbeiders op groothandelsmarkt Rungis. De grootste versmarkt van Europa nabij Parijs draait weer, zij het onder een strikt coronaprotocol. - Foto: ANP

Rungis, de groothandelsmarkt voor verswaren bij Parijs, zet haar expertise in bij buitenlandse projecten.

Rungis, de grootste markt van Europa voor groente, fruit, vlees, vis en alle andere verswaren, aan de rand van de Franse hoofdstad, zet haar kennis en kunde steeds meer in bij soortgelijke projecten elders in de wereld. Van Oezbekistan tot de Filipijnen en van Vietnam tot Hongarije vliegen de experts uit Parijs uit om de handel in verse waren te organiseren en zo de voedselvoorziening voor de plaatselijke bevolking beter te verzekeren.

Meer dan 1.800 handelaren op versmarkt

Rungis zelf strekt zich uit over liefst 234 hectare, grotendeels overdekt in enorme hallen, op zo’n 7 kilometer van het centrum van Parijs. Op de markt zijn meer dan 1.800 handelaren actief voor vele duizenden klanten. Vorig jaar werd er in totaal voor € 9,7 miljard omgezet.

Omdat verreweg de meeste afnemers in de horeca zitten, heeft Rungis de afgelopen maanden zwaar te lijden gehad onder de ‘confinement’, de Franse coronabeperkingen met onder meer de volledige sluiting van alle restaurants, café’s, bistro’s en broodjeszaken. Inmiddels is die horeca weer beperkt open en draait ook Rungis weer, zij het onder een strikt coronaprotocol. Een snel opgezette bezorgdienst aan particulieren levert daarbij ook een bescheiden bijdrage.

Licentie-overeenkomsten sluiten

Hoewel er ook door de corona de nodige vertraging is, wil Rungis, of liever gezegd het bedrijf Semmaris dat de markt managet, de internationalisatie versterkt door zetten. “In veel landen zijn de overheid en private bedrijven geconfronteerd met de immense taak om de bevolking in de sterk groeiende steden van voedsel te voorzien, de onzekerheid weg te nemen, de verspilling van voeding terug te dringen en tegelijk de opkomst van agrarische sectoren te ondersteunen. Rungis, de eerste groothandelsmarkt ter wereld, stelt zijn know how ter hunner beschikking,” aldus de omschrijving van de missie. Semmaris sluit dan een licentie-overeenkomst met een gemeente of private marktonderneming in het kader waarvan de Franse experts vervolgens een project van de eerste onderzoeken en de tekentafel tot de realisatie, en vaak ook nog daarna, begeleiden.

Forse uitbreiding Aziatische markt

Een goed voorbeeld is Ho chi Minhstad, de hoofdstad van Vietnam, een land dat in een ver verleden zelfs tot Frankrijk behoorde. Daar heeft Rungis eerst een haalbaarheidsstudie gedaan waaruit bleek dat ‘het immense potentieel van de verwaarding van de agrarische productie’ een grote stap voorwaarts kon maken door een betere organisatie van de handelsstromen. Dat heeft uiteindelijk geleid tot een flinke uitbreiding van de markt in Ho Chi Minhstad zelf maar ook tot de opening van een groothandelsmarkt van 170 hectare in Hanoi.

Op de Filipijnen is een soortgelijke studie uitgevoerd voor een locatie in Clark, op 80 kilometer van de hoofdstad Manilla, waar nu eveneens een eigen versie van Rungis zal verrijzen. In de grootste stad van Kazachstan, Almaty, alsmede in Oezbekistan zijn de projecten pas in een onderzoeksfase.

Internationale expansie versnellen

Voor dit jaar is, of beter was, Semmaris van plan de internationale expansie te versnellen met onder meer plannen en projecten in Cotonou in Benin en Sao Paulo in Brazilië. Hoewel die plannen misschien niet op stel en sprong worden aangepakt, is de Franse marktexpert zeker van plan ermee door te gaan. “De internationale zaken van de Marché de Rungis worden in een versterkt tempo doorgezet. Semmaris structureert bruggenhoofden in die delen van de wereld die sterk groeien. Op termijn kan dat netwerk van infrastructuren door geïntegreerde markten ook waarde creëren voor de handelaren in Parijs zelf.”

Snel delen

Afbeelding
Ruud Peijs

Freelance redacteur