Foto: AFP
De Franse dienst voor de voedselveiligheid DGCCRF laat tientallen ijsproducten terugroepen omdat er een te hoog gehalte ethyleenoxyde in kan zitten.
Dat chemische product is kankerverwekkend en is sinds 2011 verboden in de Europese Unie. In ijs kan het worden gebruikt als stabilisator, aldus de DGCCRF.
Ingreep past in maatregelen
Het terugroepen hangt samen met het grootschalige voedselalarm rond uit India afkomstig met ethyleenoxyde vervuild sesamzaad in september 2020. Dat leidde destijds al tot het terughalen van grote aantallen voedselproducten. Sindsdien is de Franse dienst extra waakzaam op elk spoor van de giftige substantie in de voedselketen. âIn het kader van een analyse van stabilisatoren in de samenstelling van bepaalde ijssoorten is vastgesteld dat de toegestane maximale residuwaarde wordt overschreden. De ingreep past in de maatregelen die sinds september 2020 op Europees niveau zijn genomen,â aldus de dienst.
Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Wendy Noordzij
Chris Polkamp
Alieke Hilhorst