Skip to content

Fransen strijden voor kerst weer om foie gras

Updated on:
Achtergrond
Sustainable food
Meer dan 75% van de Fransen zegt ook deze kerst weer foie gras te zullen kopen. Dat blijkt uit een enquête in opdracht van producentenorganisatie Cifog. - Foto: Canva premium

Meer dan 75% van de Fransen zegt ook deze kerst weer foie gras te zullen kopen. Dat blijkt uit een enquête in opdracht van producentenorganisatie Cifog. - Foto: Canva

Terwijl steeds meer grote steden en departementen in Frankrijk foie gras in de ban doen vanwege de omstreden productiemethode, schieten beroemde koks en een reeks politici de al jaren bedreigde sector te hulp.

“Nu er steeds meer tegenstanders van foie gras komen, zijn wij trots op onze gastronomische identiteit en onze producten”, schrijft bijvoorbeeld een grote groep raadsleden uit de Périgord, het belangrijkste productiegebied voor de eenden- en ganzenpaté.

Foie gras is in binnen- en buitenland omstreden, omdat de dieren dwangvoeding krijgen om een zo groot mogelijke lever te krijgen. Om die reden hebben steden als Lyon, Straatsburg en Grenoble verboden om foie gras tijdens hun recepties te serveren. “Maar dat politiek opportunisme mag een buitengewone sector in een voor haar zo belangrijke tijd niet in gevaar brengen”, vinden ze in de Périgord, verwijzend naar het feit dat foie gras vooral rond de feestdagen wordt gekocht. “De overgrote meerderheid van foie gras wordt tegenwoordig geproduceerd in ethische veehouderijen van een beperkte schaal, waar drastische kwaliteitsnormen worden gerespecteerd.”

Manifest

Die boodschap wordt in een manifest nadrukkelijk onderschreven door veertien associaties van Franse koks. “Wij onderschrijven de kwaliteit van dit product. Verschillende van onze leden hebben met eigen ogen de kwaliteit van de productiemethode kunnen constateren. Wij bieden onze steun aan aan deze belangrijke sector”, aldus de boodschap die vergezeld gaat van een reeks fraaie zegels en oorkondes. De koks zeggen ook toe foie gras te blijven gebruiken in hun gerechten.

Foie gras nog altijd populair

Los van de polemiek lijken de Fransen de lekkernij niet te mijden. Meer dan 75% zegt ook deze kerst en oud en nieuw weer foie gras te zullen kopen, blijkt uit een enquête in opdracht van de producentenorganisatie Cifog. “In Lyon is dat zelfs 78%”, voegt Cifog daaraan toe. Bijna 80% van de Fransen vindt ook dat foie gras bij de feesttafel hoort, meer nog dan gerookte zalm of een ‘boomstamtaart’. Dat geldt zowel voor een diner thuis als kerst in een restaurant. Een grote meerderheid hecht daarbij wel aan ‘het échte product en wil geen vegetarische versie, laat staan één uit een laboratorium’, aldus Cifog.

Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends

Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Beperk risico's met betere investeringen

Versterk je ketenpositie met de juiste partners

Versnel innovaties met de nieuwste trends

Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Chris Polkamp

Chris Polkamp

Afbeelding

Wendy Noordzij

Alieke Hilhorst

Alieke Hilhorst

Abonneer vanaf €2,50/week

Snel delen

Afbeelding
Ruud Peijs

Freelance redacteur