Skip to content

FrieslandCampina en Triplebar samen in precisiefermentatie

FrieslandCampina Ingredients is een meerjarige samenwerking aangegaan met het Amerikaanse biotechnologiebedrijf Triplebar Bio.

Updated on:
Business
Nieuws
Triplebar Bio premium

Foto: Bert Jansen

FrieslandCampina Ingredients is een meerjarige samenwerking aangegaan met het Amerikaanse biotechnologiebedrijf Triplebar Bio.

Doel is de ontwikkeling en productie van eiwitten die de eigenschappen van zuiveleiwitten hebben maar door precisiefermentatie worden gemaakt. De ambitie van beide bedrijven is om op schaal en met een beperkte land-, water- en energievoetafdruk hoogwaardige eiwitten te produceren voor diverse toepassingen. De samenwerking volgt op de lancering door het bedrijf van zijn eerste assortiment plantaardige eiwitten, Plantaris, in samenwerking met AGT Foods in november 2021.

Meer eiwitbronnen nodig

In de toekomst zijn er volgens FrieslandCampina, als gevolg van de groeiende wereldbevolking, naast melk meer eiwitbronnen nodig om mensen van gezonde voeding te voorzien. De zuivelonderneming wil een volledig assortiment zuivel- en alternatieve eiwitten naast elkaar aanbieden. Precisiefermentatie is een technologisch waarin micro-organismen speciale functionele ingrediënten produceren. Op deze manier kunnen onder meer ingrediënten met vergelijkbare eigenschappen als ingrediënten uit runder- en moedermelk worden geproduceerd.

Precisiefermentatie heeft de toekomst

FrieslandCampina Ingredients gebruikt al sinds 2016 precisiefermentatie om humane melk-oligosachariden, niet verteerbare suikers die in moedermelk voorkomen en waarvan bekend is dat ze belangrijk zijn bij het ondersteunen van de darmgezondheid, te produceren. Deze ingrediënten worden gebruikt in kindervoeding zowel voor de Europese als Amerikaanse markt. Precisiefermentatie is volgens de onderneming een snel ontwikkelende technologie die de toekomst van de voedingsmiddelen en voedingsindustrie zal vormgeven.

Meer zuivelbedrijven in productie alternatieve eiwitten

Er zijn meer grote zuivelbedrijven die zich richten op de productie van alternatieve eiwitten. Zo keurde de Europese Commissie recent de oprichting van een joint venture tussen DSM en Fonterra goed. Ook deze joint venture, Tasman BV, richt zich op de ontwikkeling, productie en vermarkting van zuiveleiwitten gemaakt door middel van precisiefermentatie. Beide ondernemingen werken al sinds 2019 samen aan de productie van eiwitten die de eigenschappen van zuiveleiwitten hebben maar door precisiefermentatie worden gemaakt.

Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends

Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Beperk risico's met betere investeringen

Versterk je ketenpositie met de juiste partners

Versnel innovaties met de nieuwste trends

Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Afbeelding

Wendy Noordzij

Chris Polkamp

Chris Polkamp

Alieke Hilhorst

Alieke Hilhorst

Abonneer vanaf €2,50/week

Snel delen