Klanten van GEA kunnen op de locatie processen en producten voorbereiden voor commerciële productie. Foto: GEA/Mike Henning
In dit artikel
Machinebouwer GEA heeft in Duitsland een nieuwe fabriek voor het testen van processen en producten van alternatieve eiwitten.
In de proeffabriek in de plaats Hildesheim kunnen testen gedaan worden met microbiële fermentatie en celkweek. Klanten van GEA kunnen op de locatie processen en producten voorbereiden voor commerciële productie. Hiermee overbrugt het bedrijf, naar eigen zeggen, de kloof tussen de testfase en productie op industriële schaal zonder dat producenten vanaf het begin in grootschalige installaties hoeven te investeren.
Vastzitten op laboratoriumschaal
Volgens Heinz Jürgen Kroner, Senior Vice President New Food bij GEA, zitten nieuwe voedselproducenten in veel gevallen vast op laboratoriumschaal. Tegelijk geeft productie op industriële schaal veel grotere technische en financiële uitdagingen. “Bij het ATC (Application and Technology Centre of Excellence) verkennen onze procesexperts de mogelijkheden voor massaproductie om deze stap behapbaar te maken voor voedselproducenten. Uiteindelijk willen GEA en onze klanten samenwerken aan de ontwikkeling van veilige, betaalbare New Food-producten voor consumenten.” De ‘new food’-activiteiten heeft GEA aangemerkt als een belangrijk groeigebied in de strategie van het bedrijf.
Eerste klanten van GEA
De business unit New Food werd in 2022 opgericht en focust zich hoofdzakelijk op de productie van celgebaseerde eiwitten. Eén van de eerste klanten van GEA op dit terrein is Imagindairy, een start-up die melkeiwitten maakt met behulp van precisiefermentatie.
GEA is leverancier van machines en apparatuur voor verschillende industrieën, waaronder voedselverwerking, zuivelproductie, dranken en farmacie. Het heeft zijn hoofdkantoor in Duitsland en opereert wereldwijd.