Foto: Canva
In dit artikel
Het aantal ondernemers dat insecten wil produceren groeit, maar in de verwerking bevat deze keten een duidelijk hiaat.
Zeker waar het gaat om de humane consumptie. Dat blijkt uit het relaas van Theo Verleun van Insect Valley Europe (IVE) donderdagochtend op de Food Week Day op Brightlands Campus Greenport Venlo.
Op de vier jaar jonge campus werken ondernemers, wetenschappers en studenten samen aan onderzoek naar gezonde en veilige voeding, future farming en bio-circulaire economie. Insectenproductie en -verwerking past daar met het oog op de eiwittransitie, de trend om gezonder te eten en circulair te werken perfect in.
Informele insecteninloopcafeâs
IVE brengt ondernemers in de insectenketens bij elkaar, onder meer in informele insecteninloopcafeâs. Hier vinden ondernemers elkaar voor samenwerking. âHet netwerk van ondernemers, de insectencirkels, begint nu echt vorm te krijgen. Dat is bijvoorbeeld een varkenshouder die een stal als insectenstal aan het inrichten is. Zoân plan moet echt handen en voeten krijgen, want het gaat veel verder dan de ruimte ervoor hebben. Er moet een verdienmodel aan hangen en daarvoor is een afzetdoel noodzakelijk. We hebben contact met veertig ondernemers die hiermee bezig zijn.â
Politiek en onderzoek
De politiek werkt mee, met steeds meer mogelijkheden voor deze sector. Zoals de toezegging dat de treksprinkhaan en gele meelwormen mogen worden toegepast in humane consumptie. En onderzoek helpt ook; de Universiteit van Maastricht publiceerde eerder dit jaar dat insecteneiwit hetzelfde effect op het spieren heeft als eiwit uit zuivel. âDe eerste investeerders en ondernemers zijn onderweg. Maar die zijn niet zo genegen om te delen wat ze precies doen om zichzelf tegen concurrentie te beschermenâ, merkt Verleun.
Want consumenten gaan insecten echt niet eten zoals ze zijn, met vleugels en pootjes
âEigenlijk zijn de meeste schakels van de keten wel bij ons aanwezig; producenten, techniek, kennis. Maar de verwerkers zijn slecht vertegenwoordigd. De bedrijven die eiwit uit de insecten halen en toepassen in voedingsmiddelen zoals een pizzabodem. We hopen dat die bedrijven nu opstaan. Want consumenten gaan insecten echt niet eten zoals ze zijn, met vleugels en pootjes. Daar moet een schakel tussen.â Tot die tijd vinden insecten vooral hun weg richting diervoer.
Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Chris Polkamp
Alieke Hilhorst
Wendy Noordzij