Skip to content

Geen gebrek aan voedsel, nu niet en ook niet in 2050

De wereld produceert meer dan genoeg voedsel voor iedereen. Nu, en ook straks in 2050.

Updated on:
Business
Analyse
Foto: Eyevine premium

Foto: Eyevine

Een tekort aan voedsel wordt niet veroorzaakt door een te kleine productie. De wereld produceert meer dan genoeg voedsel voor iedereen. Nu, en ook straks in 2050.

De wereld moet 35% tot 56% meer voedsel produceren in 2050 om de groeiende bevolking te kunnen voeden. Dat concluderen onderzoekers van Wageningen UR uit een meta-analyse van 57 studies. Hun bevindingen zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Food. Het argument dat de wereld meer voedsel moet produceren, wordt vaak gebruikt door voorstanders van schaalvergroting en genetische modificatie.

Helemaal geen tekort

Wie echter kijkt naar de kale cijfers, kan niet anders dan concluderen dat er helemaal geen tekort is aan voedsel. Nu niet, en ook niet straks in 2050. De wereld produceert nu al voldoende voedsel voor de 9 miljard mensen die over 30 jaar rond lopen op de aardbol. Dat mensen te weinig voedsel hebben, heeft heel andere oorzaken dan een te kleine productie.

Granen

Die conclusie is te trekken uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA). Het USDA publiceert iedere maand de Wasde-prognose (World Agricultural Supply and Demand Estimates) over de wereldwijde productie van de belangrijkste gewassen. Volgens het USDA produceerde de wereld afgelopen seizoen 2020/2021 ruim 2.200 miljoen ton graan (exclusief rijst). Daarvan wordt 1.060 miljoen ton verwerkt in veevoer. Ook wordt een deel gebruikt voor industriële doeleinden, zoals de productie van zetmeel en biobrandstof. In de geïndustrialiseerde Europese Unie heeft 10% van het geproduceerde graan die bestemming. Wereldwijd zal het niet meer zijn dan 5%.

Genoeg voedingsmiddelen

De wereld hield vorig seizoen dus 1.030 miljoen ton graan over om op te eten (2.200-1.060-110). Op een bevolking van 9 miljard mensen (straks in 2050) is nu al 314 gram graan per dag beschikbaar. Dat is voldoende om een half brood van te bakken, meer dan je ooit op kunt op één dag. En dat is nog exlusief de 500 miljoen ton rijst die de wereld vorig seizoen produceerde. Dat is ook nog eens ruim 150 gram rijst per persoon per dag voor 9 miljard mensen. En dan zijn er nog alle sojabonen, aardappelen, groente, fruit, noten en zaden die worden geteeld om op te eten. En boeren, tuinders en vissers zorgen ook nog eens voor een heleboel zuivel, vlees en vis. En dan zijn er ook nog andere voedselingrediënten, zoals suiker en kruiden.

Armoede, oorlogen, verliezen tijdens bewaring en verspilling

Er is geen gebrek aan voedsel in de wereld. Voedseltekorten worden veroorzaakt door armoede, (burger)oorlogen, verliezen tijdens de bewaring en verspilling. Niet door een tekort. De wereldvoedselorganisatie FAO schat dat een derde van alle voedsel in de wereld verloren gaat door verspilling. Daar moet de aandacht naar uit gaan.

Een stijging van de voedselproductie met 35% tot 56% in 30 jaar, zoals WUR wenselijk acht, is sowieso een hele opgave. De landbouwsystemen in veel westerse landen draaien al op hun maximum. Dat nog verder opjagen, zou ten koste gaan van milieu en natuur. En het is helemaal niet nodig.

Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends

Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Beperk risico's met betere investeringen

Versterk je ketenpositie met de juiste partners

Versnel innovaties met de nieuwste trends

Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Chris Polkamp

Chris Polkamp

Alieke Hilhorst

Alieke Hilhorst

Afbeelding

Wendy Noordzij

Abonneer vanaf €2,50/week

Snel delen

Jan Engwerda
Jan Engwerda

Voormalig redacteur