Skip to content

Geen minimumeis biologisch in overheidskantines

De overheid gaat voorlopig geen minimumeis stellen aan het aanbod biologisch in overheidsgebouwen.

Updated on:
Nieuws
Sustainable food
biologisch in overheidskantines premium

Het ministerie van LNV wil een proefproject opzetten en bepalen wat een realistisch percentage is voor biologische en lokale inkoop en hoe dat kan worden afgedwongen bij aanbestedingen. Foto: Canva

De overheid gaat voorlopig geen minimumeis stellen aan het aanbod biologisch in overheidsgebouwen. Dit heeft onder andere te maken met de hoge inflatie.

​Dat staat in een brief van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Die kwam er na een motie van GroenLinks en BBB om te onderzoeken hoe bedrijfsrestaurants kunnen overschakelen op biologisch. In het onderzoek Vergroten afname biologische producten binnen het Rijk worden de mogelijkheden en uitdagingen van biologisch in overheidsinstanties uitgelicht. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit wil nu eerst een proefproject opzetten en bepalen wat een realistisch percentage is voor biologische en lokale inkoop en hoe dat kan worden afgedwongen bij aanbestedingen. Dat het ministerie nog niet direct tot maatregelen komt bij inkoop heeft ook te maken met de grote prijsstijgingen. “Na afronding van het genoemde onderzoek heeft zich een aantal ontwikkelingen voorgedaan, zoals de sterk gestegen inflatie, die betrokken moeten worden bij het nemen van vervolgstappen”, stelt het ministerie.

Meer topkeurmerken

Bij alle cateraars staat het bieden van een duurzaam assortiment al hoog in het vaandel, blijkt uit de interviews voor het onderzoek. Dat doen zij met een focus op plantaardige eiwitten en lokaal product, het tegengaan van voedselverspilling, het verminderen van CO2-uitstoot en het beperken van transport. Het aanbieden van een biologisch assortiment is in de meeste gevallen een middel en geen doel op zich. Dat kan ook met andere topkeurmerk, zoals PlanetProof, stellen zij.

Leveringszekerheid biologische groente en fruit

Voor specifiek biologische groente en fruit ervaren zij dat leveringszekerheid nu niet altijd op orde is. Ook is deze keten langer met meer schakels, wat effect kan hebben op kwaliteit. Wel is het prijsverschil tussen gangbare en biologische groente en fruit relatief klein met 10 tot 30%, waardoor overstappen bij deze producten relatief makkelijk is. Voor het onderzoek werden partijen in catering en groothandel geïnterviewd. Eén cateraar stelde dat de vraag naar biologisch alleen van de overheid komt. Het aanbieden van gangbaar en biologisch betekent ook meer transportbewegingen, stelde een andere. Een aantal marktpartijen stelde dat meer topkeumerken bestaan dan biologisch, die bovendien goedkoper zijn en milieuwinst opleveren. Ook PlanetProof werd daarbij genoemd.

Wel steun voor cateringbeleid

Het cateringbeleid van het Rijk kan gemiddeld genomen wel rekenen op bijval. Het advies vanuit de markt is om een pragmatisch en stapsgewijze aanpak te volgen bij het vergroten van het biologisch assortiment. Dat betekent:
  • Begin met goed verkrijgbare producten met een beperkt prijsverschil;
  • Maak slimme combinaties met andere doelstellingen zoals ‘fair trade’;
  • Vervang alleen welbewust bepaalde producten volledig door biologische producten;
  • Gebruik ook andere dan alleen biologische topkeurmerken.

Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends

Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Beperk risico's met betere investeringen

Versterk je ketenpositie met de juiste partners

Versnel innovaties met de nieuwste trends

Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Alieke Hilhorst

Alieke Hilhorst

Afbeelding

Wendy Noordzij

Chris Polkamp

Chris Polkamp

Abonneer vanaf €2,50/week

Snel delen

jeroen verheul
Jeroen Verheul

Redacteur