Skip to content

Geforceerde tegenstellingen: kansen voor een bestendig Landbouwakkoord

Een interessante tegenstelling in Buitenhof tussen Van der Tak (LTO) en Bromet (GroenLinks). Waarom zou snelheid en actie tegenover de landbouwtransitie moeten staan?

Updated on:
Column
Sustainable food
LTO-voorzitter Sjaak van der Tak  benadrukte in Buitenhof de noodzaak van een landbouwtransitie naar meer natuurinclusieve of biologische landbouw. Dit moet volgens hem gepaard gaan met innovatie. - Foto: ANP premium

LTO-voorzitter Sjaak van der Tak benadrukte in Buitenhof de noodzaak van een landbouwtransitie naar meer natuurinclusieve of biologische landbouw. Dit moet volgens hem gepaard gaan met innovatie. - Foto: ANP

Een interessante tegenstelling, zondag 27 november bij het tv-programma Buitenhof, tussen LTO Nederland-voorzitter Sjaak van der Tak en GroenLinks-Kamerlid Laura Bromet.

Van der Tak benadrukte in het tv-programma de noodzaak van een landbouwtransitie waarbij moet worden toegewerkt naar meer natuurinclusieve of biologische landbouw. Dit moet volgens hem gepaard gaan met innovatie. Hierbij benadrukte Bromet juist dat het nu tijd is om aan de slag te gaan met de transitie en dat minder gepraat moet worden. Deze ogenschijnlijke tegenstelling is mijns inziens te geforceerd. Waarom zou namelijk snelheid en actie tegenover de voorgestelde landbouwtransitie moeten staan?

Alle ketenpartijen om tafel voor Landbouwakkoord

De clou zit hem in de noodzaak tot het sluiten van een Landbouwakkoord. Een plan waar landbouwminister Piet Adema vrijdag 25 november in een Kamerbrief mee naar voren kwam. Alle betrokken ketenpartijen worden uitgenodigd om met elkaar in hoofd- en deeltafels tot een toekomstperspectief te komen (vergelijkbaar met het Klimaatakkoord). Dit om het vertrouwen tussen alle betrokken partijen te herstellen en eindelijk met elkaar een langetermijnvisie te formuleren waar iedereen achterstaat. Transparantie en een gedegen ketenplan kunnen het vertrouwen in een daadkrachtige overheid herstellen.

Eerst draagvlak vormen voor omschakeling landbouw

De landbouwminister reserveert € 226 miljoen voor onder andere de omschakeling naar biologische of natuurinclusieve landbouw. GroenLinks wil graag snel tot actie komen, maar gaat daarbij voorbij aan het draagvlak dat eerst voor die actie gevormd moet worden. Daarvoor is het Landbouwakkoord nodig. Laten we cynisme over het polderen terzijde schuiven en het Landbouwakkoord omarmen als een eerste actie om landbouw meer natuurinclusief of biologisch te maken.

Lees ook: Minister verwacht bijdrage keten in verduurzaming landbouw

Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends

Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Beperk risico's met betere investeringen

Versterk je ketenpositie met de juiste partners

Versnel innovaties met de nieuwste trends

Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Alieke Hilhorst

Alieke Hilhorst

Chris Polkamp

Chris Polkamp

Afbeelding

Wendy Noordzij

Abonneer vanaf €2,50/week

Snel delen

Afbeelding
Jesse Markus

adviseur public affairs bij Schuttelaar & Partners in agribusiness en life sciences & healthy living