Skip to content

Gegevensuitwisseling moet broodverspilling verminderen

De broodverspilling in Nederland is enorm. De bakkerijketen gaat daar wat aan doen

Updated on:
Achtergrond
Sustainable food
Afbeelding premium

Foto: Canva

De broodverspilling in Nederland is enorm. De bakkerijketen gaat daar wat aan doen. Het doel is dat in 2030 de verspilling is gehalveerd.

Nederland bakt iedere dag bijna 1,9 miljoen kilo brood. Daarvan wordt 30% niet opgegeten door de consument. Een brood weegt gemiddeld 800 gram. Dat betekent dat iedere dag in Nederland ruim 700.000 broden worden weggegooid. De stichting Samen tegen Voedselverspilling schat dat de helft door consumenten thuis wordt weggegooid. De rest gaat verloren eerder in de keten. In de supermarkten wordt ongeveer 8% van het verse brood niet verkocht. Dat gaat meestal naar het veevoer. Er zijn initiatieven om van onverkocht brood nieuw deeg te maken, zoals bijvoorbeeld Bakkersgrondstof doet. Maar dat gebeurt nog op hele kleine schaal.

Doel: in 2030 verspilling gehalveerd

De oorzaak van deze enorme verspilling is dat winkeliers niet willen dat consumenten misgrijpen. Samen tegen Voedselverspilling is een actieplan begonnen met als doel dat in 2030 de verspilling is gehalveerd. Er doen veel partijen aan mee: Circular Food Center, Amarant Bakkers, Bakkerij Fuite, European Bakery Innovation Centre (EBIC) van Sonneveld en de Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij (NVB). De kern van het actieplan is om de bakkerijketen slimmer in te richten. De sector gaat data verzamelen zodat bakkers beter kunnen voorspellen hoeveel brood ze moeten bakken. Daarnaast kan een andere receptuur of baktechniek ervoor zorgen dat brood langer vers blijft.

Invriezen of korting geven

Daarnaast worden initiatieven ontplooid om onverkocht brood te verwerken in nieuw brood, koekjes of ontbijtkoek. Onverkocht brood kan worden ingevroren, zodat het ook na de dag van bakken verkocht kan worden. Bakkers kunnen ook brood van gisteren verkopen tegen een lagere prijs. Er zijn al warme bakkers die brood aan het eind van de dag met korting aanbieden in een consumentenapp.

Bijdrage consument

Maar ook consumenten kunnen een forse bijdrage leveren aan het verminderen van broodverspilling. De helft van alle brood wordt thuis weggegooid, zegt een woordvoerster van Samen tegen Voedselverspilling. “De consument is gewend dat de schappen iedere dag vol liggen met vers brood. Samen met het Voedingscentrum lichten we consumenten voor over voedselverspilling. Van 12 tot en met 18 september houden we de Verspillingsvrije Week. We willen mensen positief inspireren minder voedsel weg te gooien. Bij brood doen we dat samen met bakkers en supermarkten. Brood van gisteren kan heel goed worden gegeten. Consument kan brood ook zelf invriezen of ingevroren brood kopen.” Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek is brood in een jaar 8,1% duurder geworden. De prijsstijging maakt het relevanter dan ooit om broodverspilling tegen te gaan, zegt de woordvoerster. “Het gaat niet alleen om de verspilling van brood alleen. Al dat brood is verpakt en getransporteerd. Dat voorkom je dan ook.”

Lees ook: Bakkersgrondstof maakt deeg van onverkocht brood​​​​​​

Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends

Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Beperk risico's met betere investeringen

Versterk je ketenpositie met de juiste partners

Versnel innovaties met de nieuwste trends

Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Afbeelding

Wendy Noordzij

Chris Polkamp

Chris Polkamp

Alieke Hilhorst

Alieke Hilhorst

Abonneer vanaf €2,50/week

Snel delen

Jan Engwerda
Jan Engwerda

Voormalig redacteur