De plug-and-play-installatie van de food waste-monitor in de keuken. - Foto: Orbisk
Orbisk heeft € 2,4 miljoen subsidie binnengehaald voor de groei van de food waste-monitor.
De onderneming, met voedselafvalreductie in horeca als doel, heeft de financiële bijdrage verworven uit het EU EIC Accelerator-programma van European Innovation Council and SMEs Executive Agency (Eismea).
Met de subsidie wil Orbisk de technologie verbeteren en schaalvergroting versnellen, internationaal groeien en de smart-assistent doorontwikkelen. Met die assistent wordt voedselconsumptie voorspeld, waarop de inkoop kan worden afgestemd.
‘Voedselverspilling tot 50% reduceren’
Volgens Orbisk kunnen horecagelegenheden hun voedselverspilling tot 50% reduceren met de automatische food waste-monitor, gebaseerd op fotoherkenning met AI-technologie. Gebruikers krijgen online rapportages met de verspillingsdetails, per week, dag of ingrediënt. Dat kan dus worden vergeleken met eerdere resultaten, wat inzicht geeft in wanneer en waarom voedsel wordt verspild. De bedrijven krijgen duidelijke richtlijnen om aan de slag te gaan en resultaten te behalen. Naast de milieuwinst geldt voor het individuele bedrijf een verbetering van de winstmarge op inkoopkosten van 5%, aldus Orbisk.