Foto: Canva/Juanmonino
In dit artikel
Veel mensen willen wel gezonder eten, maar vinden het lastig de verleidingen van ongezond voedsel te weerstaan. Gemeenten kunnen helpen gezondere voedingskeuzes te maken via het opnemen van een gezondheidscriterium in het lokale vestigingsbeleid voor fastfoodzaken. Dit stelt Ceel Elemans. Hij volgt ontwikkelingen in de foodsector en duidt deze voor interne en externe netwerken, langs zowel digitale als fysieke kanalen.
Bij mensen met ernstig overgewicht is de wens om gezonder te eten nog nadrukkelijker aanwezigRecent onderzoek van CBS geeft nog eens aan dat ruim een derde van de volwassen Nederlanders graag gezonder wil eten, maar dat een groot deel van de ondervraagden het lastig vindt om de verleiding van ongezond voedsel te weerstaan. Sociale situaties vormen een belangrijke hindernis; vooral in gezelschap van anderen is die verleiding groot. Bijna de helft laat zich soms door anderen overhalen om iets ongezonds te eten. Bij mensen met ernstig overgewicht is de wens om gezonder te eten nog nadrukkelijker aanwezig. Ruim de helft van hen geeft aan gezonder te willen eten. Ander gedrag laten zien, is dus een groot probleem en het wegnemen van een overvloed aan prikkels tot ongezond eten door het aanbod ervan aan banden te leggen, kan daar beslist aan bijdragen.
Werk maken van een gezondere voedingsomgeving
Des te wranger is uit tussentijdse evaluaties van RIVM te constateren dat in het realiseren van de NPA-doelen om overgewicht terug te dringen te weinig vaart zit. Zo is het percentage volwassenen met overgewicht gestegen tot 51, terwijl het doel voor 2040 38 is. Bij jeugdigen is dit percentage gestegen naar 16 in 2022 tegen het doel van 9. Op dit moment kunnen gemeenten de verkoop van ongezonde voeding op basis van gezondheidsargumenten niet verbieden. Wanneer zij die bevoegdheid wel krijgen, kunnen gemeenten werk maken van een gezondere voedingsomgeving.Nutri-Score
De langlopende discussie over een gezondere leefstijl concentreert zich op de lage prijs van ongezonde voeding en het enorme aanbod van ongezond eten. Hoewel fastfoodketens enige variatie in hun menukaart hebben doorgevoerd, verloopt dit proces traag. Het kabinet heeft onlangs definitief besloten tot invoering van de Nutri-Score die het de consument gemakkelijker moet maken om gezondere voedingskeuzes te maken. Naast aanbod en prijs kan de beweging naar een duurzamer eetpatroon met goede, aansprekende voorlichting mogelijk wel van de grond komen. Wanneer het percentage overgewicht zich verder van de 2040-doelen blijkt te ontwikkelen, dan zullen minder vrijblijvende maatregelen de volgende stap zijn, waaronder meer verboden, geboden en bijvoorbeeld een suikertaks.Wanneer het percentage overgewicht zich verder van de 2040-doelen blijkt te ontwikkelen, dan zullen minder vrijblijvende maatregelen de volgende stap zijnOm prikkels tot ongezond eten te minimaliseren is het belangrijk dat gemeenten met die nieuwe wet âgezondheidâ centraler kunnen stellen in hun vestigingsbeleid. Dit leidt ook tot een diverser winkel- en horecalandschap en dat is dubbele winst voor de consument. Zo bouwen we samen aan een gezonder Nederland.
Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Wendy Noordzij
Alieke Hilhorst
Chris Polkamp