Hybride producten, met zowel vlees als plantaardige ingrediënten, kunnen een oplossing zijn voor consumenten die wel vlees willen minderen, maar het (nog) niet willen opgeven. - Foto: Microsoft Bing
In dit artikel
Vijf goed gelezen artikelen in 2023 onder het thema Eiwittransitie op een rijtje. Bekijk ook de topvideo’s van dit jaar.
Kansen hybride producten
Hybride producten, die deels uit vlees en deels uit plantaardige ingrediënten bestaan, zijn moeilijk aan de man te brengen. Introducties in supermarkten mislukten. Er is vooral kans voor de producten in branches waar consumenten iets ‘voorgeschoteld’ krijgen.
Lees het artikel: Hybride producten hebben vooral kans in foodservice en industrie
Time Travelling Milkman
De start-up Time Travelling Milkman wil het verschil maken in vegan producten. Het bedrijf maakt een romig product dat lijkt op zuivel, maar dat volledig plantaardig is.
Lees het interview: Time Travelling Milkman maakt zuivelroomvervangers van zonnebloempit
Lidl Duitsland
Lidl Duitsland gaat de prijzen van vega(n) producten gelijk trekken aan vlees. Dit wordt gedaan binnen het eigen merk Vemondo.
Lees het bericht: Lidl Duitsland trekt prijzen vega en vlees gelijk
De Krekerij
Start-up de Krekerij stopt per direct door hoge kosten en schulden. De Krekerij maakte voedingsproducten met krekels en sprinkhanen erin verwerkt, zoals burgers, balletjes, bitterballen en ‘shoarma’.
Lees het bericht: Insectenstart-up De Krekerij stopt
Supermarkten in de eiwittransitie
Hoe staan de supermarkten ervoor als het gaat om de eiwittransitie? Wat zijn de doelen? Eiwit Magazine inventariseerde dit bij de grote ketens. Het belangrijkste aankoopkanaal voor de Nederlandse consument maakt vorderingen, maar is er nog niet. “Het blijkt nog erg lastig om consumenten zover te krijgen vaker plantaardig te eten.”
Lees het artikel: Zo zetten supermarkten in op de eiwittransitie
Topvideo’s over de eiwittransitie in 2023
Het 2e Eiwittransitie Congres van Food&Agribusiness werd een dag voor verschillende partijen om kennis te delen, inspiratie op te doen en te zoeken naar samenwerking om de eiwittransitie verder te ontwikkelen.
Bij Schouten Europe zijn ze al jaren bezig met de ontwikkeling van dé vleesvervangers die kunnen concurreren met dierlijk vlees. Toch blijft dat een uitdaging ziet Mark van Noorloos, commercieel manager bij een van Nederlands oudste vleesvervangerproducenten. Hij ziet dat de consument nog niet klaar is voor vervangers die niet op vlees lijken, al was dit wel zijn verwachting.
Goede eiwitten, meer plantaardig, laag in natrium en variatie in het voedselaanbod. Chef-kok Kees van der Wal van het St. Antonius ziekenhuis in Nieuwegein heeft het menu helemaal omgegooid.