Door graan als eiwitbron te herwaarderen, ontstaan nieuwe marktkansen. Foto: Mark Pasveer
In dit artikel
Brood wordt vaak over het hoofd gezien als een belangrijke bron van plantaardige eiwitten, zo blijkt uit data van het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC). Door graan als eiwitbron te herwaarderen, ontstaan nieuwe marktkansen. Een juiste boodschap is daarbij essentieel.
In het kader van de eiwittransitie is een grote zoektocht gestart naar nieuwe, alternatieve eiwitbronnen, weet Linda van Zonsbeek, voedingskundige van het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC). âEr zijn zelfs met eiwit verrijkte kant-en-klare pannenkoeken op de markt. Maar het hoeft allemaal niet zo ingewikkeld te zijn. Vaak wordt vergeten dat brood en graanproducten een belangrijke leverancier van plantaardig eiwit zijn. Bijna een kwart (23%) van onze eiwitinname komt uit graanproducten. Met twee sneetjes volkorenbrood krijgen we al 7,8 gram eiwit binnen. Dat is meer dan een ei, avocado of glas sojadrink.â
Hoeveel eiwit het graan bevat, verschilt per soort. âDe meeste eiwitten zitten in de volkorenvariant; gemaakt van de hele graankorrel. Tussen graansoorten zitten wel (kleine) verschillen: Tritordeum bevat de meeste eiwitten. Tarwe wordt het meest gebruikt en bevat ook een aardige hoeveelheid eiwit. Datzelfde geldt voor spelt. Haver en gerst bevatten iets minder eiwit en wat meer vezels.â
Consumenten zijn volgens Van Zonsbeek verrast. âVraag je de consument spontaan te benoemen waar ze hun eiwitten vandaan halen, dan denken de meesten aan peulvruchten en aan vlees- en zuivelvervangers, zo blijkt uit onderzoek van b2sense. Slechts 15% denkt aan brood. Maar mensen staan wel open voor de boodschap. Velen zien het eiwitgehalte als een nieuwe bevestiging dat brood gezond, voedzaam en toegankelijk is.â
Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Chris Polkamp
Alieke Hilhorst
Wendy Noordzij