Skip to content

Graanhandelsbedrijf Bunge neemt concurrent Viterra over

Het Amerikaanse graanhandelsbedrijf Bunge lijft concurrent Viterra (voorheen Glencore Agriculture) in.

Updated on:
Business
Nieuws
Een fusie tussen de graanhandelsbedrijven Bunge en Viterra hangt al jaren in de lucht.  Foto: ANP

Een fusie tussen de graanhandelsbedrijven Bunge en Viterra hangt al jaren in de lucht. Foto: ANP

Het Amerikaanse graanhandelsbedrijf Bunge lijft concurrent Viterra (voorheen Glencore Agriculture) in. De deal brengt het gecombineerde bedrijf dichter bij concurrenten als Archer-Daniel-Midland en Cargill.

De aandeelhouders van Bunge bezitten na de overname ongeveer 70% van het gecombineerde bedrijf, omdat Bunge een aanzienlijk deel van de deal contant zal betalen. De aandeelhouders van Viterra zijn, naast grondstoffengigant Glencore, Canada Pension Plan Investment Board en British Columbia Investment Management Corporation.

Deze aandeelhouders ontvangen ruim 65 miljoen aandelen in Bunge, ter waarde van ongeveer $ 6,2 miljard, en ongeveer $ 2 miljard in contanten. Bunge neemt ook Viterra’s schuld over ter waarde van $ 9,8 miljard. Daarbij heeft Bunge aangekondigd voor $ 2 miljard aan aandelen terug te gaan kopen. Als gevolg van deze terugkoopactie groeit het aandeel van de Viterra-aandeelhouders van 30 naar 33%.

Fusie Bunge en Viterra hangt al jaren in de lucht

Een fusie tussen de twee graanhandelsbedrijven hangt al jaren in de lucht. Zo benaderde Glencore Bunge in 2017 informeel voor overnamegesprekken. Toch bleef een deal lange tijd uit. In de afgelopen weken werden de geruchten echter steeds hardnekkiger. Nu hebben beide ondernemingen de fusie bevestigd. De overname waardeert de gecombineerde onderneming, inclusief schulden, volgens persbureau Reuters op zo’n $ 34 miljard.

Bunge en Viterra verwachten dat het samengaan van beide ondernemingen binnen drie jaar gaat leiden tot een synergievoordeel, voor belastingen, van om en nabij de $ 250 miljoen. De bedoeling is om de fusie in de zomer van 2024 af te ronden.

Wachten op toestemming autoriteiten

De ondernemingen zijn nog wel in afwachting van toestemming van betrokken autoriteiten. Reuters geeft aan dat het nog geen gelopen race is. Zo is Bunge werelds grootste verwerker van oliezaden. Mogelijk dat autoriteiten bijvoorbeeld aanvullende eisen stellen met betrekking tot de verwerkingsinstallaties voor oliezaden van Viterra in Canada en Argentinië.

Bunge telt 23.000 werknemers en is actief in meer dan 40 landen. Bij Viterra gaat het om 17.500 medewerkers actief in 37 landen. Samen realiseerden de graanhandelsbedrijven in 2022 een omzet van $ 121 miljard. Qua omzet bleef alleen Cargill ($ 165 miljard 21/22) ze voor.

De graanhandelsbedrijven Archer Daniels Midland (ADM), Bunge, Cargill en Louis Dreyfus staan ook wel bekend als de ABCD-bedrijven. Samen controleren zij een groot deel van de wereldhandel in landbouwproducten.

Lees ook: Macht op graanmarkt ligt bij klein groepje megabedrijven

Snel delen