Grassa maakte al eerder graseiwit met het persen, verhitten en filteren van gras. Foto: Schouten
In dit artikel
Grassa heeft de challenge ‘upcycling tuinbouw zijstromen’ gewonnen. Het bedrijf kan eiwitten, mineralen en verteerbaar ruwvoer uit de stengels en bladeren van de tomantenplant halen.
Met het winnen van de challenge krijgt het Nederlandse bedrijf een bedrag van € 50.000 om een pilot productie op te zetten. De challenge is een initiatief van SIGN en Foodvalley NL die op zoek zijn naar manieren om reststromen vanuit de tuinbouw te hoger te verwaarden. Grassa wint de prijs omdat zij volgens de jury met unieke zuiveringstechniek hebben en mogelijkheden om de benodigde samenwerkingen aan te gaan.
Natte reststroom
Reststromen uit de tuinbouw zijn moeilijk te verwerken doordat ze het een natte stroom is. Het droogproces heeft veel energie nodig, wat in veel gevallen de duurzaamheid van het upcyclen wegstreept. Die reststroom wordt nu gecomposteerd terwijl het tomatenblad het eiwit Rubisco bevat. Daarom schreef SIGN samen met Foodvalley NL een challenge uit om Europese bedrijven uit te dagen om met een oplossing hiervoor te komen.
Lees ook: WUR-onderzoekers halen eiwit uit tomatenblad
Graseiwit
Grassa is al jaren bezig met het extraheren van eiwit uit gras. Het bedrijf is voornamelijk actief in de diervoerdersector, maar sloot begin dit jaar een samenwerking met Schouten Europe voor eenvleesvervanger op basis van graseiwit.