Foto: Canva
In dit artikel
Personalisatie is de nieuwe, groeiende trend in voeding.
Het fenomeen gepersonaliseerde voeding, dat al één-op-één in niches wordt aangeboden, gaat vooral groeien via platforms die voor het grote publiek worden gebouwd. Dat voorziet het voedingsinnovatieplatform Foodvalley, dat gepersonaliseerde voeding handen en voeten gaat geven. De aftrap is gemaakt in de vorm van de donderdag 7 oktober gepresenteerde âPersonalised nutrition position paperâ, geschreven met 53 stakeholders. Hierin is de definitie van gepersonaliseerde voeding gecreëerd en wordt inzicht gegeven in winstgevende bedrijfsmodellen.
Verbetering gezondheid van mensen
Foodvalley steekt energie in het gepersonaliseerde voedingsecosysteem, omdat het veel kan betekenen in de verbetering van de gezondheid van mensen. Er wordt een voedingsgemeenschap opgebouwd onder begeleiding van Foodvalley. Dat gebeurt door programmaâs te ontwikkelen en partijen hiertoe te verbinden en ondersteunen. Deze vorm van voedingsadvies is een jong en groeiend vakgebied, waarbij het de bedoeling is dat de consument het voortouw neemt in voedingskeuzes.
Eén-op-één interactie
In het genoemde position paper wordt een toekomst beoogd waarin gepersonaliseerde voeding bestaat ââuit niches waarin zeer gespecialiseerde spelers één-op-één interactie hebben met hun goed geïnformeerde klanten, zoals in bestaande businessmodellen al het geval is. Een grote groep consumenten wordt in de toekomst eveneens aangesproken door grotere consortia die digitale platforms rondom dit thema bouwen. Op die platforms zijn informatie en motivatie te vinden die passen bij persoonlijke doelen van mensen. Hier gaat volgens Foodvalley de grootste groei plaatsvinden.
Opleiden van voedingsprofessionals
Om de voorspelde toekomstige groei te realiseren, is innovatie nodig. Dit vraagt ââom gestructureerde en vraaggestuurde investeringen uit publieke en private bronnen. Ook cruciaal zijn volgens Foodvalley beleid en wetgeving om dit groeiende veld te ondersteunen, evenals het opleiden van de gepersonaliseerde voedingsprofessionals van de toekomst.
Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Chris Polkamp
Alieke Hilhorst
Wendy Noordzij