Vooral de magere- en vollemelkpoeder en kaas, waarin nu het meeste van de Nederlandse melk gaat, zit in de gevarenzone. Foto: Cor Salverius
De Nederlandse zuivelindustrie zal de komende jaren vanwege toegenomen internationalisatie nieuwe businessmodellen moeten ontwikkelen. Hierdoor zullen nieuwe zuivelclusters ontstaan, die ons nieuwe welvaart brengen door het inzetten op export van kennis en technologie rondom duurzaamheid en gezondheid.
Alternatieven voor de zuivelindustrie zijn hard nodigHet Nederlandse zuivelcluster zit namelijk in een nieuw fase, die van krimp. Ondanks deze dreiging zien we dat het grootste deel van de sector de strategie niet wijzigt. Die strategie is nog gebaseerd op een groeimodel. Tegen internationale trends in en dus een behoorlijk risico. Samen met de Nederlandse kenniscentra zijn de Nederlandse zuivel-multinationals wel al volop met noodzakelijke transitie bezig. Alternatieven voor de zuivelindustrie zijn hard nodig. Vooral de magere- en vollemelkpoeder en kaas, waarin nu het meeste van de Nederlandse melk gaat, zit in de gevarenzone.
Unieke kans voor onze zuivelsector
Het Nederlandse zuivelcluster is gelukkig toonaangevend op efficiency en duurzaamheid, dus waarom zullen we daar dan niet van profiteren? En andere landen helpen. Het exporteren van kennis en technologie sluit prima aan bij de politieke en economische ambities van opkomende landen. Dit is een unieke kans voor onze zuivelsector. Veel partijen zijn nu al bezig om stap voor stap het huidige systeem te verduurzamen zonder dat het verdienmodel aangepast wordt. Maar dit gaat te langzaam. Er zijn uitdagingen rondom bodemkwaliteit, waterkwaliteit en stikstof die alle aandacht opeisen. Toch is een snelle systeemverandering nodig om de sector economisch vooruit te helpen. Een kansrijke actuele innovatie-ontwikkeling is de beweging naar het gezonder maken van de levensstijl. Voeding speelt hier een belangrijke rol in en de gezondheidssector ontwikkelt in hoog tempo nieuwe programmaâs vanuit het idee âFood is een medicijnâ. Op deze manier naar nieuwe kennisontwikkeling kijken past bij de uitdagingen van de 21ste eeuw en is veelbelovend. Ook de overheid, âWageningenâ en diverse koplopers die actief zijn met plantaardige eiwitten en kringlooplandbouw ontwikkelen zich in die richting.Een kansrijke actuele innovatie-ontwikkeling is de beweging naar het gezonder maken van de levensstijlBijkomend voordeel is dat er minder beslag wordt gelegd op grond en er minder melkvee nodig is. Al is dit voor sommigen natuurlijk een hard gelag. Juist coöperaties en familiebedrijven denken aan de lange termijn en zijn goede rentmeesters. Ik vertrouw erop dat kaas- en melkpoederproducenten en handelaars ook in de toekomst de paradepaardjes van een hoogwaardige en duurzame economie zijn.
Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Alieke Hilhorst
Wendy Noordzij
Chris Polkamp