HAK haalt inmiddels 25% van haar kidneybonen uit Zeeuws-Vlaanderen. Foto: HAK
In dit artikel
Groente- en peulvruchtenfabrikant HAK haalt dit jaar inmiddels een kwart van haar behoefte aan grote kidneybonen van Nederlandse bodem en schaalt de komende jaren verder op.
De kidneybonen worden nu op ‘enkele tientallen hectares’ geteeld bij vier telers in Zeeuws-Vlaanderen. Nieuwe telers zijn welkom en kunnen zich melden. Van oudsher komen exotische bonensoorten zoals kidneybonen uit Noord-Amerika. Door de typisch Nederlandse klimatologische omstandigheden is de teelt van exotische bonen hier lastiger.
Testen van andere exotische peulvruchten
Traditiegetrouw gedijen de bekende bruine bonen en kapucijners het beste op Nederlandse bodem en wel in Zeeland. Volgens HAK kan de Hollandse kidneyboon zich meten met die uit Amerika, alleen is de oogstopbrengst per hectare wat minder. HAK test op dit moment ook andere soorten exotische peulvruchten zoals kikkererwten en zwarte bonen in Zeeuws-Vlaanderen.
Mits de kwaliteit het toelaat zullen we altijd lokale teelt voorrang geven
“Wij halen minimaal 85% van onze groenten en peulvruchten van dichtbij, dat wil zeggen binnen een straal van 125 kilometer van de fabriek in Giessen”, zegt Marko Wolthuis, fieldman en agrotechnoloog van HAK. “En ons streven is ook zoveel mogelijk van exotische bonensoorten hier te telen.”
Niet duurder
HAK is bereid daarvoor wat meer te betalen. “De grote kidneybonen die we nu in Zeeuws-Vlaanderen laten telen, zijn dit jaar door slechte oogsten in Noord-Amerika toevallig niet duurder dan de kidneybonen die we daar vandaan halen”, zegt Wolthuis. “Maar die situatie is elk jaar anders. Mits de kwaliteit het toelaat zullen we altijd lokale teelt voorrang geven, ook al leidt dat tot een wat hogere kostprijs.”