Hanno Pijl (LUMC): "Gedoe rond btw voor groente en fruit is natuurlijk te absurd voor woorden." Foto: Fred Libochant
In dit artikel
Het overheidsbeleid rond gezondheid en gezond eten moet echt anders. En de industrie moet niet zomaar alle ongezonde producten mogen blijven maken.
De soepen die Unilever maakt of de paprikaâs die tuinders telen, dat is een wereld van verschilâWe moeten weg van industrieel voedsel, met te veel zout, vet en suiker. De gedachte bij sommigen dat ook de groente uit de kas te industrieel zou zijn, is niet wat mij te binnen schoot toen ik de bedrijven bezocht. De soepen die Unilever maakt of de paprikaâs die tuinders telen, dat is een wereld van verschil.â
Belasting op gezonde gratis lunch
Een van de bedrijven die Pijl bezocht is Koppert Cress. Het ging daar onder meer ook over de rechtszaak die CEO Rob Baan tegen de Belastingdienst voert om de torenhoge naheffing die hij kreeg voor de gratis gezonde lunches die hij zijn medewerkers geeft. In hoger beroep gaf onlangs Gerechtshof Den Haag Baan ongelijk. Een beroep op het gezondheidsbeleid van zijn bedrijf en op de Arbowet wegen minder zwaar dan de fiscale regel dat een gratis lunch moet worden beschouwd als loon in natura en over de waarde ervan dus belasting moet worden betaald. Een fiscale regel die wat Pijl betreft herzien moet worden. âWat Rob doet is echt belangrijk voor de medewerkers van zijn bedrijf en uiteindelijk voor de gezondheid van heel Nederland. Als ik dat als dokter zeg, weegt dat misschien wat zwaarder dan wanneer de tuinders het zeggen.âDe ongezonde hoek in gedreven
Een veel sturender overheidsbeleid is volgens Pijl nodig omdat consumenten op de vrije markt alleen al âbiologischâ de ongezonde hoek in worden gedreven. âEten dat rijk is aan calorieën, vet en zout, daar kunnen we nu eenmaal moeilijk vanaf blijven. Als de industrie en hun producten door gezondheidsregels aan banden wordt gelegd, dan worden consumenten daar echt niet ongelukkig van. Maar wel veel gezonder.âNegatief effect ongezond eten groter dan dat van roken, drinken, stress en te weinig bewegen bij elkaarDe Nutri-Score in stoplichtkleuren op producten is wel een stap in de goede richting. Maar de industrie mag alles blijven maken. En met alleen informatie en kennis komen we er niet. Dat bewijst het feit dat we met zijn allen te weinig groente en fruit eten terwijl iedereen weet dat dat gezonder zou zijn.â
Btw op groente en fruit te absurd voor woorden
Maak gebruik van bewezen prikkels, zoals financiële heffingen, stelt Pijl onomwonden. âDat de btw-maatregel voor groente en fruit nu weer zo ingewikkeld gemaakt en zo lang moet duren is natuurlijk te absurd voor woorden.â De markt als instrument om gezond voedsel te stimuleren, daar heeft Pijl geen vertrouwen in. Maar marktdenken in de zorgverzekering laat wel wat verbetering zien.Leefstijlinterventies in basispakket
âLeefstijlinterventies vergoeden, dat durfden verzekeraars niet aan. âLaat eerst maar eens zien wat het doetâ, zeiden ze. Maar ze zien inmiddels dat het de verzekerde zorgkosten omlaag brengt. Mooi dat de Gecombineerde Leefstijlinterventie nu in het basispakket zit.â Gecombineerd betekent dat het gaat over gezonder eten, maar ook meer bewegen, niet roken en alcohol matigen. Pijl stelt: het negatieve effect van ongezond eten is groter dan dat van roken, drinken, stress en te weinig bewegen bij elkaar.Gezonder eten in LUMC
âDaarom ben ik ook zo blij dat we in mijn ziekenhuis, het LUMC, nog een eigen keuken hebben. En dat we de laatste jaren weer heel veel meer vers op het bord leggen. Niet alleen voor de patiënten maar ook voor de medewerkers.â âIk hoor heel soms wel eens wat gemor dat de snackhoek zo klein is gewordenâ, erkent Pijl. Maar mocht gezond eten veel goedkoper worden of zelfs gratis en belastingvrij verstrekt mogen worden, dan zal dat gemor vanzelf verstommen.Tuinbouwleken âin residencyâ
Hanno Pijl was van maandag tot en met woensdag âin residencyâ in de glastuinbouw. Invloedrijke professionals uit andere sectoren onderdompelen in de wereld van de kassen, is een initiatief van EatThis, platform voor dialoog tussen voedselproducenten en maatschappij. Eerder waren al filosoof Ger Driessen en fotojournalist Kadir van Lohuizen te gast.
Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Alieke Hilhorst
Chris Polkamp
Wendy Noordzij