Winnaars HAS Food Experience 2025. Foto: Karin Jonkers
In dit artikel
Ook dit jaar is er veel aandacht voor eiwitten en plantaardige voeding op de HAS Food Experience. Twee projecten vallen zelfs in de prijzen: The Vegan Option en Popeyes Protein.
Op de HAS Food Experience worden ieder jaar weer innovatieve voedingsconcepten gepresenteerd. Het is vast onderdeel van het afstuderen, maar leidt soms ook tot daadwerkelijke marktintroducties. Een voorbeeld hiervan is BOON. Wat hebben studenten dit jaar bedacht?
The Vegan Option
The Vegan Option biedt hoogwaardige vegetarische en veganistische maaltijdcomponenten voor de horeca. Tim Heezemans, oprichter van The Vegan Option, ziet zijn product niet als een vleesvervanger, maar als een vleesalternatief. Chefs kunnen in 15 minuten een lekkere plantaardige maaltijd op tafel zetten. Heezemans: “In eetcafés, brasserieën en andere kleinere restaurants zie je weinig vegetarische opties. Dat heeft met twee dingen te maken: de kok wil niet koken voor de prullenbak en er is beperkte tijd en kennis.” The Vegan Option biedt een diepvries-oplossing. Dit zorgt voor minder derving en is eenvoudig en toegankelijk. “Hiermee kunnen restaurants op een makkelijke manier volwaardige en lekkere plantaardige gerechten aanbieden.”
Popeyes Protein
In de categorie Production & Technology valt het concept Popeyes Protein in de prijzen. De studenten Anthony Burger, Laura de Kock en Teun Smulders hebben gewerkt aan een ontkleuringsmethode voor spinazie-eiwit. Volgens de studenten wordt het potentieel van dit eiwit niet volledig gebruikt worden, omdat het groen is. “De huidige markt is gericht op neutraal gekleurde, multi-inzetbare eiwitproducten.” De jury ziet de potentiële impact van het ontkleuringsproces en beloont hen daarom met de prijs.
Veel hybride voedingsmiddelen
Wat verder opviel was de hoeveelheid aan hybride vlees- en zuivelconcepten. Student Marieke Naus ontwikkelde een hybride kroket waarbij de helft van het rundvlees is vervangen door oesterzwammen. Twee andere studenten waagde zich afzonderlijk aan hybride zuivel waarbij de gezondheidsvoordelen vooral centraal staan, naast de romige smaak die nog mist in zuivelalternatieven. In eerdere edities waren hybride producten minder prominent aanwezig.