Skip to content

Hello Fresh: voedselverspilling kan flink omlaag

Gemiddeld gooit een huishouden € 10,35 per week aan voedsel in de afvalbak

Updated on:
Nieuws
Sustainable food
Een bezorgde HelloFresh-maaltijdendoos met recepten. Foto: ANP

Een bezorgde HelloFresh-maaltijdendoos met recepten. Foto: ANP

Hoewel vrijwel alle Nederlanders (94%) het noodzakelijk vinden om voedselverspilling tegen te gaan en 84% de intentie heeft om thuis voedselverspilling te verminderen, blijkt uit onderzoek dat HelloFresh heeft laten doen onder zo’n 1.000 respondenten dat er nog veel winst te behalen valt.

Gemiddeld gooit een huishouden € 10,35 per week aan voedsel in de afvalbak, blijkt uit de onderzoeksresultaten. Dat komt neer op € 538 per jaar. De maaltijdboxleverancier HelloFresh liet het onderzoek doen naar aanleiding van Wereld Milieu Dag van de Verenigde Naties (VN), aanstaande zaterdag. Deze dag gaat om milieubewustwording en -bescherming. Voedselverspilling is door de VN gedefinieerd als een wereldwijde uitdaging en onderdeel van de duurzame ontwikkelingsdoelen voor 2030.

Te grote aankoop

De bevraagde Nederlandse huishoudens geven aan een te grote aankoop van een bepaald product dat de voornaamste oorzaak (36%) is van hun voedselverspilling. HelloFresh voegt daaraan toe dat je zo’n overschot bij een maaltijdbox doorgaans niet hebt. Doordat afgepast wordt geleverd, wordt er volgens het bedrijf met zo’n box gemiddeld 21% minder verspild.

Slim kopen, op maat koken en goed bewaren van eten helpt om in huishoudens minder voedsel te verspillen

HelloFresh zet zich met de stichting Samen Tegen Voedselverspilling in tegen voedselverspilling. “We kopen de meeste ingrediënten pas in bij onze leveranciers als alle boxen door onze klanten zijn besteld”, legt Victor Smits, duurzaamheidsmanager bij HelloFresh, uit. “Zo bestellen we alleen wat écht nodig is. Als er toch iets over blijft, gaat dat rechtstreeks naar de Voedselbank.”

Toine Timmermans, directeur van stichting Samen Tegen Voedselverspilling, voegt toe: “Slim kopen, op maat koken en goed bewaren van eten helpt om in huishoudens minder voedsel te verspillen. Elk kapje en overrijp stuk fruit telt. Zo maken we Nederland steeds meer verspillingsvrij.”

Snel delen

Petra Vos
Petra Vos

Voormalig redacteur