Skip to content

Heüra breidt gepatenteerde technologie uit en kan vegan kaas maken

Het Spaanse Heüra gaat naast vleesvervangers met zijn gepatenteerde technologie ook plantaardige kaas en vleeswaren maken.

Afbeelding

Heüra maakt nu alleen vleesvervangers, maar met uitbreiding van de gepatenteerde technologie kan het ook plantaardige kaas, vleeswaar en pasta’s maken. Foto: Jan Willem Schouten

De Spaanse vleesvervangerproducent Heüra breidt de mogelijkheden van zijn gepatenteerde technologie uit. Met de technologie kon het bedrijf al vlees maken met meer voedingsstoffen. Nu laat het ook zien dat het plantaardige kaas, pasta en vleeswaar kan produceren.

Op de Future Food-Tech Londen liet het Spaanse bedrijf zien wat er allemaal mogelijk is met zijn gepatenteerde technologie. Daarbij combineert het gezonde lipoïden met plantaardige eiwitten, waardoor nieuwe structuren ontstaan. De producten bevatten meer voedingswaarden en geen toevoegingen, gemodificeerd zetmeel en verzadigd vet. Het doel van Heüra is om ultrabewerkte voedingsmiddelen overbodig te maken. CEO Marc Coloma vertelde tijdens de bijeenkomst: “Met deze technologie hoeven we niet nog jaren te wachten op nieuwe functionele ingrediënten die dierlijke eiwitten nabootsen. We kunnen de volgende generatie producten op schaal ontwikkelen, direct van plantaardige eiwitten.”

Produceren onder licentie

Met de technologie kan plantaardige kaas, vleeswaar en pasta’s worden gemaakt. Heüra zal deze producten niet zelf op de markt brengen, het wil de technologie onder licentie verkopen aan andere voedingsproducenten. De nieuwe producten zullen naar verwachting begin 2026 in de winkelschappen liggen.

Heüra grootste plantaardig vleesmerk Spanje

Heüra is een van origine een vleesvervangerproducent, maar breidt het assortiment uit naar visvervangers en vleeswaarvervangers. Het is het grootste plantaardige vleesmerk in Spanje. Daar heeft het een marktaandeel van ongeveer 25%. De producten zijn ook in Nederland verkrijgbaar.

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur