Plantaardige kipstukjes van Vivera. Foto: Jan Willem Schouten
In dit artikel
Een eventuele overname van de Vegetarische Slager door Vivera gaat beide merken versterken, zeggen Ram Huigen (De Vegetarische Slager) en Karin Lowik (Vivera) tegen Eiwit Trends. Met name op gebied van kennis en distributie kan een fusie de merken versterken.
De vleesvervangerwereld stond op z’n kop toen naar buiten kwam dat Vivera een bod had uitgebracht op De Vegetarische Slager. Het was al langer bekend dat Unilever de vleesvervangerproducent in de verkoop had staan. Maar een bod van concurrent Vivera zagen maar weinig mensen aankomen. Ram Huigen, CMO bij De Vegetarische Slager, wil niet op de zaken vooruitlopen, de overname moet immers nog goedgekeurd worden door verscheidende mededingingsautoriteiten, maar hij ziet het als een mooie aanvulling voor beide merken. “Beide merken blijven bestaan, dat heeft de CEO van Vivera ook al bekendgemaakt. De versterking zit hem ook meer in de kennisdeling. Beide bedrijven maken goede en lekkere vleesvervangers en door die kennis samen te voegen, kan dat alleen nog maar beter worden.”
De versterking zit hem ook meer in de kennisdeling
Vivera en De Vegetarische Slager lijken in enkele opzichten op elkaar: beide zijn van origine Nederlands, overgekocht door een groot voedingsbedrijf en in vele landen actief. Huigen: “Daarin zit ook het mooie van deze eventuele overname. We kunnen elkaar echt versterken.”
Aanvullende positionering
Ook Karin Löwik, marketing manager bij Vivera, ziet dat de merken elkaar vooral gaan aanvullen. “De Vegetarische Slager heeft een mooie positie in de foodservice en bij quick service restaurants (De Vegetarische Slager levert aan Burger King, red.) en Vivera heeft zich meer gericht op het retailkanaal. Ook zijn de merken mooi aanvullend met een andere positionering. Door samen te werken kunnen we onze krachten bundelen en nog meer impact maken.” Het aanbod van Vivera schuift de laatste tijd van vleesvervangers naar vleesalternatieven, zoals tofu en protein bites. De Vegetarische Slager behoudt de focus om producten te maken met een vleeservaring: smaak, structuur en bereiding.
Impuls voor categorie vleesvervangers
Lowik ziet ook een nieuwe impuls voor de vleesvervangercategorie door de overname: “Deze samenwerking betekent dat we krachten bundelen op het gebied van ontwikkeling en marktbewerking. Op dit moment is het heel belangrijk om meer consumenten mee te nemen in de eiwittransitie en we denken dat vanuit deze samenwerking beter te kunnen doen, waardoor we de categorie weer een nieuwe groei-impuls kunnen geven.”
De verschillende mededingingsautoriteiten in de landen waar beide merken actief zijn, moeten zich buigen over de overname. Over drie maanden zou er meer bekend moeten zijn over de doorgang.