Het Unilever-kantoor in Rotterdam. Foto: Canva/f9photos
Unilever verkoopt minder producten, maar dankzij prijsverhogingen bedraagt de omzetgroei 5,2%. De omzet kwam in het derde kwartaal uit op € 15,2 miljard.
In Europa verkocht Unilever minder volume en dan vooral van de voedselmerken. De ijsmerken, zoals Magnum en Ola, maakten een slecht seizoen door. De consument koos voor een goedkoper alternatief. In de zakelijke markt bleven merken zoals Knorr het goed doen, maar verkocht het bedrijf toch bijna 4% minder volume.
De prijzen van de voedselmerken stegen daarentegen met gemiddeld 9%. De volumes blijven achter, dus niet alle consumenten willen meegaan met de prijsverhogingen.
Focus op 100% plantaardig met een goede smaak
De topman van Unilever, Hein Schumacher, komt daarom met een actieplan en fikse ingrepen binnen het bedrijf. De aandacht zal gevestigd worden op de top 30-merken. In plaats van kostenbesparingen wil hij hogere marges genereren door hogere productiviteit en investeringen in innovatie. De voedselmerken krijgen een focus op 100% plantaardig met een goede smaak.
Unilever ontkent te profiteren van de hoge inflatie van de afgelopen anderhalf jaar. Wereldwijd en in Nederland worden grote consumentenmerken steeds vaker beschuldigd van ‘graaiflatie’, waarbij ze de winst opvoeren door prijsverhogingen. Maar het Britse voedings- en verzorgingsmiddelenconcern zegt lang niet alle gestegen kosten te hebben doorberekend aan consumenten.
We hebben niet alle extra kosten opgevangen met hogere prijzen
“We hebben in het afgelopen jaar erg hoge kosten gehad en zijn erg selectief geweest met het doorberekenen van die kosten aan consumenten. We hebben niet alle extra kosten opgevangen met hogere prijzen. De winstmarges in met name Europa zijn ook gedaald”, zei topman Hein Schumacher in een toelichting op de cijfers van het afgelopen kwartaal. “Als je kijkt naar wat we willen, een bescheiden margestijging, is dat vrij normaal voor bedrijven in consumentproducten.”