Moskou. Ruim 40% van de buitenlandse investeerders heeft besloten Rusland te verlaten of is al uit dat land vertrokken, meldt de Europese Commissie. - Foto: Canva/Ershov_Maks
In dit artikel
Volgens de Europese Commissie heeft meer dan 40% van de buitenlandse investeerders besloten Rusland te verlaten of is al uit dat land vertrokken. Meer dan de helft van de bedrijven is nog wel actief. Dat meldt ANP.
De commissie baseert zich onder meer op cijfers van de Amerikaanse Yale universiteit. Die houdt al sinds het begin van de Russische invasie in Oekraïne in februari vorig jaar een lijst bij van bijna 1.600 bedrijven uit diverse landen over hun activiteiten in Rusland.
Update
De laatste update van die lijst is maandag 25 september gepubliceerd. Daaruit blijkt een iets ander beeld. Volgens deze lijst is het voor 216 van de ruim 1.500 bedrijven ’business as usual’ in Rusland. Zij zijn nog actief in het land ondanks oproepen om die activiteiten te verminderen of helemaal te stoppen. Daarnaast telt de lijst 175 buitenlandse bedrijven die wel doorgaan met hun activiteiten, maar investeringen vooruit hebben geschoven. Nog eens 156 bedrijven zijn wel in enige mate actief, maar zijn hun activiteiten aan het inkrimpen.
535 bedrijven compleet vertrokken
Daarmee zijn volgens Yale zo’n 550 bedrijven, ongeveer een derde van de totale lijst, nog actief aan het zakendoen in Rusland. Daartegenover staan ruim duizend ondernemingen die hun Russische activiteiten tijdelijk hebben opgeschort of definitief hebben gestaakt. Ruim 500 daarvan hebben hun activiteiten on hold gezet, maar houden alle opties open om op een later moment de draad weer op te pakken. 535 bedrijven zijn compleet uit het land vertrokken.
Food- en agribusiness
In de groep ’business as usual’ zitten ook westerse bedrijven uit de food- en agribusiness. Onder meer de Duitse landbouwmachinefabrikanten Claas en Lemken staan in deze categorie, evenals het Franse zuivelbedrijf Lactalis. Ook de Oostenrijkse Raiffeisen Bank staat in dit rijtje, zaadbedrijf Syngenta, in Chinese handen, eveneens.
In de tweede categorie, bedrijven die hun activiteiten hebben opgeschort maar de optie van terugkeer openhouden, zitten meer agrifoodbedrijven. Genoemd worden onder meer AstraZeneca, Bayer, Cargill, DMK Group, GlaxoSmithKline, ING Bank, JDE Peet‘s, Kraft Heinz, JBS, Mondelez, Nestlé, Novartis, Pfizer, Pöttinger, Subway enUnilever.
Aan het afbouwen zijn Boehringer Ingelheim, Bonduelle, Coca-Cola, Deere, Glencore, Kellogg, Kuene+Nagel, PepsiCo, DSM en Zoetis.
De categorie gestopt met optie om straks weer te beginnen bevat onder meer Burger King, Danone, DuPont, Kubota, McCormick en Yara.
Helemaal vertrokken uit Rusland zijn onder meer Corteva, Heineken, Lamb Weston, McCain Foods, McDonald‘s, Sodexo, Starbucks en Valio, blijkt uit de lijst van Yale.