Het sterkst kromp de horeca in het tweede (-58%) en het vierde (-53%) kwartaal van vorig jaar. Tussen de lockdowns was er enig herstel. Foto: ANP
In dit artikel
Van alle bedrijfstakken in Nederland kromp de horeca het meest in 2020 als gevolg van de coronacrisis.
Voedingsmiddelenindustrie is exportgericht
De voedingsmiddelenindustrie als totaal verkocht voor â¬Â 549 miljoen minder aan de horeca, een daling van 32%. Op het totaal van deze hele sector is dat overigens maar een betrekkelijk klein aandeel: 0,8%. De voedingsmiddelenindustrie is voor meer dan de helft op de export gericht.Omzetgroei bij de supermarkten en speciaalzaken
Tegenover verlies bij de horeca stond forse omzetgroei bij de supermarkten en speciaalzaken (resp. +7,1% en +5,7%). De bestedingen van consumenten aan dranken en voedingsmiddelen groeiden met â¬Â 2,4 miljard. Vooral de verkoop van bier en wijn nam toe. Maar dit was lang niet genoeg om de met â¬Â 7,3 miljard verminderde uitgaven in de horeca te compenseren. âDe daling van de consumptie van maaltijden en drank in de horeca werd dus bij lange na niet goedgemaakt door de stijging van de consumptie van voedingsmiddelen en dranken bij producenten en in de handelâ, concludeert het CBS.Restaurants en cafés zwaarst getroffen
Het sterkst kromp de horeca in het tweede (-58%) en het vierde (-53%) kwartaal van vorig jaar. Tussen de lockdowns was er enig herstel. Binnen de horeca zijn restaurants en cafés het zwaarst getroffen. Kantines, catering, fastfoodrestaurants, afhaalrestaurants en ijssalons zagen gaandeweg hun omzetdaling afnemen. Zij konden klanten blijven bedienen of vonden nieuwe manieren van afzet.Steunmaatregelen
Driekwart van de horecabedrijven maakte gebruik van een of meerdere steunmaatregelen, tegen 31% gemiddeld van alle bedrijven. Dankzij die overheidssteun is de gevreesde faillissementsgolf tot nu toe uitgebleven. Er zijn in totaal zelfs minder faillissementen dan in het jaar voor de coronacrisis. Voor de horeca geldt dat laatste niet, daar waren duidelijk meer faillissementen dan in andere jaren. Het aandeel van de horeca in de totale economie nam af van 2,1% naar 1,3%. Naast de horeca is ook de sector âcultuur, recreatie en overige dienstenâ, hard geraakt, met een omzetverlies van 25%. De toegevoegde waarde in de landbouw, bosbouw en visserij is nagenoeg stabiel gebleven. Uiteraard zijn er binnen die sectoren grote verschillen.Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Alieke Hilhorst
Chris Polkamp
Wendy Noordzij