Foto: ANP
De omzet van de horeca viel in het eerste kwartaal 14% lager uit dan een kwartaal eerder.
Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek is de horeca daarmee een van de zwaarste getroffen sectoren door de maatregelen die zijn genomen om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Het gaat om de eerste omzetdaling in 7 jaar tijd.
Vooral in de maand maart daalden omzet en volume, toen strenge lockdown-maatregelen waaronder horecasluitingen, van kracht werden. De omzet van hotels en vakantieparken en andere logiesverstrekkers daalde met bijna 15% in het eerste kwartaal van 2020 ten opzichte van het kwartaal daarvoor.
Pessimistisch over tweede kwartaal
Eet- en drinkgelegenheden, zoals restaurants, cafés en fastfoodrestaurants, zetten in het eerste kwartaal van dit jaar 13,6% minder om dan het kwartaal daarvoor. Horeca-ondernemers zijn ook verreweg het pessimistisch over de situatie in het lopende kwartaal.De maatregelen voor de horeca worden per 1 juni iets versoepeld.