Skip to content

HZ University maakt eetbaar bioplastic van zeewier

Het gehalte aan calcium-alginaat bepaalt hoe lang het duurt voor de verpakking is opgelost in water.

Updated on:
Nieuws
Sustainable food
Er is onder andere onderzoek gedaan naar eetbaar bioplastic uit zeewier. - Foto: Canva premium

Er is onder andere onderzoek gedaan naar eetbaar bioplastic uit zeewier. - Foto: Canva

De HZ University of Applied Sciences in Vlissingen (Zld.) is er in geslaagd oplosbaar bioplastic te maken op basis van zeewier. Het gehalte aan calcium-alginaat bepaalt hoe lang het duurt voor de verpakking is opgelost in water.

Onderzoeker Dylan de Jong van het Centre of Expertise Biobased Economy stelde in een webinar over zeewier dat het oplosbare bioplastic is gerealiseerd op laboratoriumschaal. “Het zeewierplastic is milieuvriendelijker dan de huidige petrochemische plastics, want zeewier is een circulaire bron. Maar in welke mate het milieuvriendelijker is als het op industriële schaal wordt geproduceerd, is nog niet duidelijk”, aldus De Jong.

Student Jaimy Lijsenaar van de Hogeschool Utrecht deed onderzoek naar het oplosbare eetbare bioplastic uit zeewier. Er bestaan al eetbare materialen, vertelde Lijsenaar op het webinar. “Bijvoorbeeld in dure restaurants waar het voorafje wordt geserveerd op een eetbare lepel. Wij zoeken naar mogelijkheden om plastic pollution om te zetten naar plastic solution. Het plastic dat rondzweeft in de oceanen is een groot probleem op aarde.”

Dat kan de waterfles van de toekomst worden

Lijsenaar is er in geslaagd een oplosbaar en eetbaar omhulsel te maken op basis van zeewier. “Dat kan de waterfles van de toekomst worden. Je kunt het water in oplosbare balletjes doen. Het omhulsel is een schilletje dat je kunt eten. Als je het uitspuugt, dan is het in de natuur compleet afbreekbaar.”

De folie kan ook geschikt zijn om groenten of fruit mee in te pakken. Lijsenaar: “Dat maakt ze langer houdbaar. Als je het folie in zeewater legt is het binnen een paar minuten opgelost.”

Het omhulsel wordt gemaakt van natrium-alginaat en calcium-alginaat. Natrium-alginaat is goed oplosbaar en calcium-alginaat juist niet. Door de verhouding tussen die twee alginaten (stoffen gemaakt uit zeewier) te variëren kan de oplosbaarheid variëren van een paar minuten tot wel een paar maanden.

Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends

Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Beperk risico's met betere investeringen

Versterk je ketenpositie met de juiste partners

Versnel innovaties met de nieuwste trends

Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Chris Polkamp

Chris Polkamp

Afbeelding

Wendy Noordzij

Alieke Hilhorst

Alieke Hilhorst

Abonneer vanaf €2,50/week

Snel delen

Jan Engwerda
Jan Engwerda

Voormalig redacteur