Versproducten die tegen de datum zijn worden vaak afgeprijsd om verspilling tegen te gaan. Nieuwe iconen moeten consumenten nu beter helpen minder voedsel te verspillen. - Foto: ANP
Om het verschil tussen de houdbaarheidsdatums te verduidelijken, zijn twee iconen geïntroduceerd die producenten vanaf nu vrijwillig op de verpakking kunnen plaatsen.
Vier iconen voor THT en TGT
In het tweede deel van dit onderzoek beoordeelden deelnemers de vier iconen voor THT en de vier voor TGT ook aan de hand van stellingen, een groepeer- en rangordetaak, en ze mochten kiezen welke tekstoptie het meest behulpzaam zou zijn. Bij THT scoorden de houdbaarheids-iconen waarop drie zintuigen te zien waren en de tekst âVaak nog goed na de datum. Kijk, ruik en proefâ goed. Bij TGT werden iconen die een associatie met âstopâ opriepen het best beoordeeld.Wettelijke verplichtingen blijven gelden
âDeze twee iconen kunnen nu daadwerkelijk worden gebruiktâ, licht Magreet Schrijvens namens de stichting Samen Tegen Voedselverspilling toe. Bij het gebruik van deze vrijwillige symbolen en tekst blijven de reguliere wettelijke verplichtingen gelden. Geadviseerd wordt om de iconen naast de houdbaarheidsdatum op een verpakking te vermelden, zodat ze door consumenten beter opgemerkt worden. Verschillende bedrijven hebben volgens Schrijvers al aangegeven de iconen te gaan gebruiken. âBij de totstandkoming zijn enkele voedingsmiddelenbedrijven betrokken, die hebben aangegeven de iconen in de praktijk te testen. Ook met Too Good To Go zegt samen met een aantal producenten ermee aan de slag te gaan.â Ze hoopt dat het initiatief breed wordt opgepakt. âAls bedrijven deze iconen eenduidig gaan gebruiken, kunnen consumenten het verschil tussen THT en TGT nog beter leren herkennen.âMis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Alieke Hilhorst
Chris Polkamp
Wendy Noordzij