Skip to content

Ifoam: ecolabels ongeschikt voor agrifood

De biologische sector in Europa is bezorgd over plannen van de Europese Commissie voor ecolabels.

Foto: Canva premium

Foto: Canva

De biologische sector in Europa is bezorgd over plannen van de Europese Commissie voor ecolabels op agrifood-producten.

Volgens belangenorganisatie Ifoam zijn de huidige labels ongeschikt voor deze categorie producten. De Commissie wil de regels voor ‘groene claims’ harmoniseren. In maart volgt naar verwachting de publicatie van een nieuwe verordening over onderbouwing van dit soort claims. Ook werkt de Commissie aan regels voor duurzaamheidsetikettering in verband met een nieuw wetgevingskader voor duurzame voedselsystemen volgend jaar.

Product Environmental Footprint

Om de milieu-impact van commerciële goederen in beeld te krijgen, werd eerder al de Europese Product Environmental Footprint (PEF) ontwikkeld. Dit instrument, waarin wordt gekeken naar de levenscyclus van een product, kan als basis dienen voor het nieuwe beleid. Ifoam geeft echter aan dat PEF te beperkt is om agrifood-producten te beoordelen. In de basis komt het erop neer dat PEF intensieve productiesystemen prefereert, boven extensieve productiesystemen. Zo zouden kooi-eieren beter scoren dan vrije-uitloopeieren en biologische eieren. PEF zou vooral een indicator zijn van opbrengst en niet kijken naar externe factoren als impact op biodiversiteit, pesticidengebruik en dierenwelzijn.

Voordelen komen niet tot uiting

Ifoam beklaagde zich al eerder over de negatieve aspecten van de PEF. Volgens de belangenorganisatie werkt de PEF goed voor industriële producten, maar niet voor agrifood-producten. Biologische landbouw heeft verschillende ecologische en sociale voordelen die niet of nauwelijks tot uiting komen in de beoordeling met de PEF. Ifoam noemt het zorgwekkend dat de Commissie haar onderbouwing van claims lijkt te baseren op de PEF, aangezien het erop kan wijzen dat de PEF ook als basis voor duurzaamheidsetikettering zal worden gebruikt.

Milieueffecten

Ifoam juicht het wel toe dat de Commissie werkt aan meer zichtbaarheid van de milieueffecten van productie en consumptie. Een van de alternatieven die Ifoam noemt, is de in Frankrijk ontwikkelde PlanetScore. Dit is een instrument dat de milieu-impact van een bepaald product beoordeelt, door ook te kijken naar externe factoren als biodiversiteit, de impact van pesticiden op het milieu en de productiemethode.

Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends

Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Beperk risico's met betere investeringen

Versterk je ketenpositie met de juiste partners

Versnel innovaties met de nieuwste trends

Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Afbeelding

Wendy Noordzij

Chris Polkamp

Chris Polkamp

Alieke Hilhorst

Alieke Hilhorst

Abonneer vanaf €2,50/week

Snel delen