Skip to content

Industrie: koppelen agrarische en chemische sector

Updated on:
Nieuws
Sustainable food
Foto: ANP

Foto: ANP

Het koppelen van agrarische en chemische sectoren leidt tot onder andere de productie van bio-grondstoffen. Dat kan nieuwe verdienmodellen opleveren en tevens bijdragen aan verduurzaming van de industrie.

Dat staat in het ‘Aanbod aan Nederland’ dat de Nederlandse industrie vrijdag 26 maart overhandigde aan de overheid tijdens de Industrie- en energietop.

In het aanbod staat dat de Nederlandse industrie toewerkt naar klimaatneutrale productie, klimaatneutrale waardeketens en daarmee een vliegwieleffect in verduurzaming en verdienvermogen kan aanzwengelen.

Alternatief voor veeteelt

Als voorbeeld wordt de koppeling van de chemische en agrarische sectoren genoemd. Nieuwe verdienmodellen moeten perspectief opleveren voor de vervanging van chemie van fossiele grondstoffen door bio-grondstoffen. Daarnaast biedt het ook perspectief voor ‘een nieuwe toekomst van de Nederlandse landbouw als alternatief voor de intensieve veeteelt’.

Waterstof uit afval

De Industrie- en energietop was volgepland met presentaties van en gesprekken tussen topmannen- en vrouwen uit de industrie. Ze lieten zien op welke manier de industrie nu al bijdraagt aan de verduurzaming van Nederland, welke projecten er in de pijplijn zitten en welke rol de industrie kan spelen in de verduurzaming. Zo vertelde Margrethe Jonkman van FrieslandCampina dat het bedrijf bezig is met het gebruiken van biogas uit mestvergisters in één van haar fabrieken. Marcel Wubbolts van chemie- en foodbedrijf Corbion vertelde over melkzuur, één van de belangrijkste producten voor het bedrijf. Melkzuur wordt gemaakt uit suiker en wordt gebruikt om onder andere voedingsmiddelen langer houdbaar te maken. Maar daarnaast kan het ook gebruikt worden om plastics van te maken. Kunstmestproducent OCI Nitrogen is bezig het opzetten van de productie van waterstof uit afval, waarmee weer ammoniak geproduceerd kan worden.

Miljardeninvesteringen

Het ‘Aanbod aan Nederland’ is ervoor bedoeld dat het op tafel komt te liggen bij de formatiegesprekken. “We staan voor miljarden investeringen. Door juist nu gezamenlijk met een nieuw kabinet robuuste doelen te stellen en voorspelbare condities over kabinetsperiodes heen af te spreken krijgen bedrijven de duidelijkheid die nodig is om dergelijke projecten succesvol te kunnen maken’, zo staat in het aanbod.

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur