Skip to content

Inflatie in Nederland neemt af, boodschappen wel weer duurder

De prijzen in de supermarkt zijn afgelopen maand opnieuw gestegen, hoewel de inflatie in januari is afgenomen.

Updated on:
Nieuws
Retail
prijzen in de supermarkt

De gemiddelde prijstoename van producten in de supermarkten bedroeg vorige maand 14,5%, tegen 14% in december. Foto: ANP

De prijzen in de supermarkt zijn afgelopen maand opnieuw gestegen, hoewel de inflatie in januari is afgenomen.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldt in een snelle eerste raming dat de inflatie vorige maand is gedaald tot 7,6% op jaarbasis van 9,6% in december. Het tempo waarin prijzen van voedingsmiddelen, dranken en tabak stijgen, lag in januari nog wat hoger dan in december. De prijzen van industriële goederen gingen juist minder hard omhoog.

Prijzen in de supermarkt zullen over ruwweg een half jaar stabiliseren

De gemiddelde prijstoename van producten in de supermarkten bedroeg vorige maand 14,5%, tegen 14% in december. Wel lijkt die prijsstijging op jaarbasis wat af te vlakken. Zo lag die in november nog op 12,9%. Rabobank-onderzoeker Sebastiaan Schreijen, gespecialiseerd in onder meer foodretail en consumentengedrag, meldde begin januari al een afvlakking te verwachten. “Verschillende grondstoffen dalen in prijs en ook de gasprijs is de afgelopen tijd flink omlaag gegaan. Daarom denk ik dat de prijzen in de supermarkt over ruwweg een half jaar zullen stabiliseren”, aldus Schreijen. Of de prijs op termijn echter weer omlaag gaat, durft hij niet te zeggen.

Inflatie neemt af

Sinds de uitbraak van de oorlog in Oekraïne is het leven in rap tempo duurder geworden. Bij de piek in september was nog sprake van een inflatie van 14,5%. De laatste tijd gaan de prijzen wat minder snel omhoog. Dit is al de vierde maand op rij dat de inflatie afneemt. Dat heeft alles te maken met de prijzen van gas, elektriciteit en ook benzine. Die liepen vorig jaar nog heel hard op, maar laten de laatste tijd juist een daling zien. Wel is energie nog steeds fors duurder dan een jaar geleden.

Lees ook: Belgische inflatie voeding stijgt door doorrekenen kosten

Om een goede vergelijking te maken met andere Europese landen heeft CBS ook inflatiecijfers volgens de Europese methode gegeven, waarin onder meer geen rekening wordt gehouden met de woninghuren. De geldontwaarding kwam dan uit op 8,4%, tegen 11% in december. CBS waarschuwt dat deze snelle raming is gemaakt op basis van nog onvolledige gegevens. Later deze maand brengt het statistiekbureau pas de reguliere inflatiecijfers naar buiten.

Snel delen

Afbeelding
ANP

Algemeen Nederlands Persbureau