Skip to content

ING: ruim helft bedrijven heeft duurzame strategie

Updated on:
Nieuws
Sustainable food
Moderne kas in het Westland, verlicht met ledverlichting en verwarmd en gekoeld met aardwarmte . Ook huizen in de omgeving worden door het bedrijf verwarmd . - Foto: ANP premium

Moderne kas in het Westland, verlicht met ledverlichting en verwarmd en gekoeld met aardwarmte . Ook huizen in de omgeving worden door het bedrijf verwarmd . - Foto: ANP

Bedrijven vinden duurzaamheid steeds belangrijker. Inmiddels heeft 61% duurzaamheid verwerkt in de strategie van het bedrijf en in de beloningsstructuur. Dat is 9 procentpunten hoger dan vorig jaar.

Voor 37% van de bedrijven zijn de stijgende energiekosten een reden verduurzaming sneller door te voeren. Een derde van de bedrijven zet de verduurzaming juist op een lager pitje vanwege de stijgende kosten.

Druk om te verduurzamen neemt toe

Dat blijkt uit een in opdracht van ING uitvoerde enquête in januari, dus voordat de oorlog in Oekraïne uitbrak. Ceel Elemans, sectorspecialist Food van ING, presenteerde de resultaten op de Food Technology beurs in Den Bosch. “De druk neemt toe op bedrijven om te verduurzamen. De druk komt vanuit ngo’s, toeleveranciers, afnemers en overheden. Ook bij consumenten zien wij een toenemende aandacht voor verduurzaming, maar dat leidt slechts tot een langzame gedragsverandering. Consumenten zijn nog niet erg bereid extra te betalen voor verduurzaming.”

Bedrijven moeten duidelijk maken hoe ze bijdragen aan de groene doelen van de EU

Volgens Elemans zijn veel bedrijven nog lang niet klaar om te voldoen aan de huidige EU-richtlijn die hen verplicht te rapporteren over verduurzaming. “De aangescherpte EU Corporate Sustainability Reporting Directive wordt van kracht in 2023 en die gaat nog verder. Bedrijven moeten duidelijk maken hoe ze bijdragen aan de groene doelen van de EU en of zij de tussendoelen van 2030 gaan halen.”

De EU heeft in februari 2022 ook een conceptrichtlijn gepubliceerd die bedrijven verplicht te rapporteren over arbeidsomstandigheden en milieubescherming in hun toeleveringsketen, zegt Elemans. “Bedrijven moeten onder andere aantonen dat ze hun grondstoffen verantwoord inkopen.”

Opdracht voor banken

De regelgeving betekent ook een opdracht voor de banken, stelt Elemans. “De European Bank Authority werkt aan een richtlijn voor banken over het verstrekken van leningen die de duurzaamheid bevorderen. ING brengt in kaart of investeringen die zijn gedaan met door ons verstrekte leningen bijdragen aan het realiseren van het klimaatakkoord van Parijs. Dat betekent op termijn dat bedrijven CO2-neutraal moeten worden. ING heeft zich verbonden aan dit klimaatdoel en is toegetreden tot de Net-Zero-Banking Alliance. ING investeert niet langer in nieuwe olie- en gasprojecten. We bouwen onze fossiele portefeuille sneller gefaseerd af, met meetbare tussendoelen, en verdubbelen de investeringen in duurzame energie. En uiteindelijk zou elke nieuwe financiering die we verstrekken meetbaar moeten bijdragen aan het realiseren van de klimaatdoelen.”

Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends

Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Beperk risico's met betere investeringen

Versterk je ketenpositie met de juiste partners

Versnel innovaties met de nieuwste trends

Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Chris Polkamp

Chris Polkamp

Afbeelding

Wendy Noordzij

Alieke Hilhorst

Alieke Hilhorst

Abonneer vanaf €2,50/week

Snel delen

Jan Engwerda
Jan Engwerda

Voormalig redacteur