Skip to content

Insect en eiwitgewas centraal in eiwitstrategie

Updated on:
Nieuws
Grondstoffen
Algenkwekerij. Ministr Schouten gaat geld steken in onderzoek naar innovatieve eiwitbronnen, zoals insecten en micro-algen. - Foto: Henk Riswick

Algenkwekerij. Ministr Schouten gaat geld steken in onderzoek naar innovatieve eiwitbronnen, zoals insecten en micro-algen. - Foto: Henk Riswick

Nederland moet meer eiwitten produceren, en tegelijk minder afhankelijk zijn van buitenlandse bronnen.

Om die reden zet het rijk in op innovatieve eiwitrijke bronnen voor levensmiddelen en veevoer. Dat schrijft landbouwminister Carola Schouten in de Nationale Eiwitstrategie, die naar de Tweede Kamer is verzonden.

Teelt van eiwitrijke gewassen

De minister investeert bijvoorbeeld in de teelt van eiwitrijke gewassen zoals veldbonen en aardappelen. Ze ziet ook brood in de verwerking van insecten in veevoer en levensmiddelen. Volgens onderzoek van Wageningen Universiteit, kan 10% van het veevoer en 20% van de menselijke eiwitinname via voeding door insecteneiwit worden vervangen. Uiteindelijk doel van de Nationale Eiwitstrategie is de afhankelijkheid van met name soja van buiten de EU te verminderen.

Daarnaast steekt de minister geld in onderzoek naar innovatieve eiwitbronnen zoals insecten en micro-algen. Bovendien moeten meer proeven gedaan worden met het winnen van eiwit uit reststromen zoals keukenafval.

Bijdragen aan bodemkwaliteit en biodiversiteit

Twee jaar geleden heeft de Europese Commissie de lidstaten aangespoord een nationale eiwitstrategie te ontwikkelen. Voor Nederland betekent de strategie om in de komende vijf tot tien jaar meer plantaardige eiwitten te telen en te winnen, “op een duurzame manier, die bijdraagt aan de gezondheid van mens, dier en de natuurlijke omgeving”, aldus het ministerie. De minister zegt dat eiwitrijke vlinderbloemigen (zoals veldbonen, erwten en bonen) het goed doen in het Nederlandse klimaat. Die teelten kunnen als rotatiegewas bijdragen aan de bodemkwaliteit en de biodiversiteit, aldus de minister. Zij gaat bezien of de teelt van eiwitrijke gewassen een onderdeel kan worden binnen het Nationaal Strategisch Plan. Het Nationaal Strategisch Plan is een uitwerking van Europese doelen voor het gemeenschappelijk landbouwbeleid.

Ook bronnen aanboren buiten landbouw

Omdat het Nederlandse akkerbouwareaal beperkt is, moeten ook buiten de landbouw bronnen worden aangeboord om eiwitten te winnen. Dat kan bijvoorbeeld uit eendenkroos of door het omzetten van bacteriën, schimmels en gisten in eiwitrijke voedingsmiddelen. De minister steekt geld in eiwitwinning met behulp van grasraffinage en de ontwikkeling van nieuwe voedingsmiddelen, zoals kweekvlees.

Snel delen

Afbeelding
Jan Braakman

Redacteur