Fermify richt zich op het melkeiwit caseïne, dat in kaas zit. - Foto: Canva/Yana Gayvoronkskaya
In dit artikel
Zuivelhandelsbedrijf Interfood gaat samenwerken met Fermify voor de ontwikkeling van alternatieve zuiveleiwitten gemaakt met precisiefermentatie.
Hierbij worden micro-organismen (bacteriën, gisten, schimmels) ingezet om bepaalde stoffen te produceren, waaronder melkeiwit. Fermify richt zich specifiek op de ontwikkeling en productie van caseïne.
Samenwerking Fermify breidt portfolio Interfood uit
“Bij Interfood geloven we dat het potentieel van deze technologie enorm is”, zo schrijft commercieel directeur Edwin van Stipdonk. “Als we samen ‘de code kunnen kraken’, kunnen we de impact op het milieu aanzienlijk verminderen en tegelijkertijd zorgen voor een verantwoord gebruik van de hulpbronnen van onze planeet.” Interfood ziet de alternatieve melkeiwitten en vetten als een uitbreiding van het eigen productportfolio en van recepten en formuleringen van veel van zijn klanten.
Het Oostenrijkse bedrijf Fermify werd opgericht in 2021. Begin dit jaar haalde het $ 5 miljoen op in een investeringsronde.
Lees ook: Forse omzet- en winststijging voor zuivelhandelsbedrijf Interfood
Melkeiwitten uit precisiefermentatie nog niet goedgekeurd
Melkeiwitten gemaakt met behulp van precisiefermentatie zijn nog niet toegestaan voor verkoop in de Europese Unie. Omdat het om een nieuw ingrediënt gaat, is eerst zogenoemde Novel Food-goedkeuring nodig, waarbij wordt gekeken naar voedselveiligheid.
Desalniettemin storten meerdere zuivelbedrijven zich op deze technologie. Zo gingen Danone, FrieslandCampina en Fonterra Interfood al voor met samenwerkingen en investeringen in precisiefermentatie.
Lees meer over precisiefermentatie: Micro-organismen als nieuwe fabriekjes van melkeiwitten