Skip to content

Is Nederlandse sojateelt de nieuwe weg voor tofu en tempeh?

Nederlandse initiatieven zoals Schouten Europe en NL Soja onderzoeken de mogelijkheden om lokaal geteelde soja te gebruiken voor tempeh en tofu.

Sojateelt Nederland tempeh en tofu premium

In Nederland wordt weinig soja geteeld. Foto: NL Soja

Tempeh en tofu winnen aan populariteit, maar de herkomst van de grondstof soja staat ter discussie. Nederlandse initiatieven zoals Schouten Europe en NL Soja verkennen de mogelijkheden om lokaal geteelde soja te gebruiken voor deze producten. Welke kansen zijn er?

Schouten Europe heeft veel ervaring met het produceren van tempeh. “In plaats van soja uit het buitenland gebruiken we liever Nederlandse sojabonen of veldbonen”, vertelt Mark van Noorloos namens het bedrijf. “Daarom zijn we in 2023 in samenwerking met Agrifirm de haalbaarheid van een lokale keten van tempeh producten op basis van Nederlandse soja en veldbonen gaan onderzoeken. Dat jaar werd gestart met 1 hectare sojateelt bij telers in Woudrichem. Afgelopen jaar zijn nog meer telers bij deze samenwerking betrokken. Zij hebben verschillende rassen soja geteeld.”

Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends

Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Beperk risico's met betere investeringen

Versterk je ketenpositie met de juiste partners

Versnel innovaties met de nieuwste trends

Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Afbeelding

Wendy Noordzij

Chris Polkamp

Chris Polkamp

Alieke Hilhorst

Alieke Hilhorst

Abonneer vanaf €2,50/week

Snel delen

Afbeelding
Wendy Noordzij

Freelance redacteur