De interviewers gingen specifiek op zoek naar studentenhuizen waar vegetariërs en niet-vegetariërs samenwonen. Foto: Canva
De meesten onder ons weten het wel. Zowel voor onze gezondheid als voor het milieu is het beter niet te veel vlees te eten.
Inderdaad laat de voedselconsumptiepeiling van het RIVM zien dat de vleesconsumptie in Nederland de laatste jaren wat is gedaald. Toch is vlees bij de maaltijd voor velen nog de standaard. Of is dat aan het veranderen?
Verschil in dieet tussen studenten
Ik heb Wageningse studenten gevraagd bewoners van studentenhuizen te interviewen over hoe ze de gezamenlijke maaltijd vormgeven en hoe ze die ervaren. De interviewers gingen specifiek op zoek naar studentenhuizen waar vegetariërs en niet-vegetariërs samenwonen. Wat bleek? Studenten gaven aan dat het verschil in dieet vrijwel nooit een reden is om niet samen te eten. Soms worden er twee aparte gerechten gekookt, soms is er een vegetarische naast een niet-vegetarische optie (broodjes hamburger naast broodjes groenteburger bijvoorbeeld, of pasta met verschillende sauzen) en soms is de maaltijd helemaal vegetarisch.
Sommigen juichen het zelfs toe dat ze door de vegetariërs in huis wat minder vaak vlees eten
De studenten komen er dus altijd wel uit met elkaar. Maar wat mijn collegaâs en ik vooral zo interessant vonden, is dat de studenten dit integreren van vegetarische en niet-vegetarische maaltijden heel normaal vinden. De meeste niet-vegetariërs die we spraken, vinden het bovendien prima om af en toe een vegetarische maaltijd voorgezet te krijgen. Sommigen juichen het zelfs toe dat ze door de vegetariërs in huis wat minder vaak vlees eten. Het lijkt er dus op dat een vegetarisch dieet in deze omgeving helemaal normaal is geworden.
Vervelende opmerkingen
Natuurlijk: Wageningen is een specifieke context. Er zijn veel mensen met voedsel en duurzaamheid bezig en er wonen veel vegetariërs. Studenten vertelden dat ze buiten Wageningen wel eens vervelende opmerkingen krijgen als ze aangeven geen vlees te eten, waar dat binnen Wageningen nauwelijks gebeurt. Sterker, ook de niet-vegetariërs leken grotendeels overtuigd van het nut van een vegetarisch dieet.
Niet representief
Onze onderzoeksgroep is duidelijk niet representatief. Toch zijn de bevindingen interessant. Ze suggereren dat de aanwezigheid van een groot aantal mensen dat bewust geen vlees eet, kan zorgen voor een omslag in denken. Ik denk â en toegegeven, ik hoop â daarom dat Wageningen in dezen voorop loopt en dat de vegetarische optie in de rest van Nederland ook normaler gaat worden. Een volgende vraag is in hoeverre en waarmee vlees in de maaltijd wordt vervangen en of een normalisatie van de vegetarische optie ook betekent dat er meer plek is voor groenten in het dieet.
Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Alieke Hilhorst
Chris Polkamp
Wendy Noordzij