Het insectenmeel van krekels, sprinkhanen, meelwormen mag niet gebruikt worden in onder andere Italiaanse pizza's en pasta. Foto: Canva
Italië verbiedt meel van krekels, sprinkhanen en meelwormen in traditionele gerechten als pasta en pizza.
Waarin verschilt een krekel of sprinkhaan nou van de typisch Italiaanse frutti di mare?De insectenfobie is opmerkelijk, want waarin verschilt een krekel of sprinkhaan nou van de typisch Italiaanse frutti di mare? Deze schaal- en schelpdieren in pastaâs doen het op de menukaart altijd goed. Of gaat hier ook het gezegde op âWat de boer niet kent, eet hij nietâ? Er is niks mis met insecten. Voor hele volksstammen in Afrika zijn het belangrijke eiwitrijkbronnen. De Europese Unie heeft krekels, sprinkhanen en meelwormen ook goedgekeurd voor humane consumptie. Het Europese voedselagentschap Efsa is hier echt niet over één nacht ijs gegaan.
Wat staat vermeld op de verpakking?
De Italianen hebben een punt als het gaat om etikettering. Het is altijd goed om te vermelden wat er op de verpakking staat, zeker als het om een mogelijke allergie gaat. Maar is op de verpakking altijd zichtbaar als het product bijvoorbeeld karmijn bevat, of zit dit extract uit gedroogde luizen verscholen achter E-nummer E-120? De bestanddelen inosinezuur werd vroeger vooral gewonnen uit vlees en sardines, maar nu steeds vaker synthetisch gemaakt met bacteriën. Niemand kent de nummers E630 tot met 635. Het zou de Italianen meer sieren om uitleg te geven waarom insectenmeel wordt verwerkt, en dat dit in de eiwittransitie een mogelijke route is. De consument kan dan op eigen kracht een keuze maken.Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Wendy Noordzij
Chris Polkamp
Alieke Hilhorst