Skip to content

Italië verbiedt gebruik insectenmeel in pasta en pizza

De regering van Italië gaat het gebruik van vier verschillende soorten insectenmeel reguleren.

Updated on:
Nieuws
Innovatie
insectenmeel Italië premium

Het insectenmeel van krekels, sprinkhanen, meelwormen en kleine meelwormen mag niet gebruikt worden in onder andere Italiaanse pizza en pasta. Foto: Canva

De regering van Italië wil het gebruik van vier verschillende soorten insectenmeel reguleren

Het insectenmeel van krekels, sprinkhanen, meelwormen en kleine meelwormen mag daarbij niet gebruikt worden in onder andere pizza en pasta. Het gaat om de insectensoorten die door de Europese Unie in de afgelopen jaren zijn goedgekeurd voor humane consumptie. Daarnaast moet het gebruik van insectenmeel in andere producten duidelijk gecommuniceerd worden op het etiket, zo bepaalde de regering. Om de besluiten te presenteren, belegden drie ministers een persconferentie en kondigden daarbij aan streng te gaan handhaven. De decreten moeten nog worden aangenomen door het parlement.

Producten met insectenmeel in apart schap

Ook vindt de regering dat producten die insectenmeel bevatten in een apart schap in de supermarkten moeten worden gelegd. “Op deze manier kunnen de mensen die ervoor kiezen om krekels, larven en sprinkhanen te kopen naar dit schap gaan en degenen die dat niet doen, kunnen er wegblijven, zoals ik denk dat de meerderheid van het Italiaanse volk zal doen”, zei minister van Landbouw Francesco Lollobrigida tijdens de persconferentie. In een persbericht zegt de minister: ‘Ik beschouw insecten niet als concurrenten van de voedingsmiddelen van het mediterrane dieet, maar ik geloof dat het essentieel is om te voorkomen dat Made in Italy-producten worden verward met deze meelsoorten. Dit vereist specifieke etikettering op deze producten’.

Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends

Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Beperk risico's met betere investeringen

Versterk je ketenpositie met de juiste partners

Versnel innovaties met de nieuwste trends

Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Afbeelding

Wendy Noordzij

Alieke Hilhorst

Alieke Hilhorst

Chris Polkamp

Chris Polkamp

Abonneer vanaf €2,50/week

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur