Skip to content

Jacob van den Borne: ‘CO2-ambitie waarmaken met Frietje Precies’

Als testcase ontwikkelde Van den Borne drie jaar geleden klimaatneutrale frites onder de naam Frietje Precies

Updated on:
Achtergrond
Sustainable food
Akkerbouwer Jacob van den Borne heeft klimaatneutrale frites ontwikkeld onder de naam Frietje Precies. Foto: Bert Jansen premium

Akkerbouwer Jacob van den Borne heeft klimaatneutrale frites ontwikkeld onder de naam Frietje Precies. Foto:'s Bert Jansen

Jacob van den Borne uit Reusel is akkerbouwer in hart en nieren. Als testcase ontwikkelde hij drie jaar geleden klimaatneutrale frites onder de naam Frietje Precies. Inmiddels onderzoekt hij mogelijkheden om de productie op te schalen. Daarbij wil hij zich onder meer op bedrijfscatering richten. “Door mijn frites te serveren kunnen bedrijven hun CO2-verbruik reduceren. Op dat gebied zie ik veel kansen.”

Jacob van den Borne combineert precisielandbouw met strokenteelt. Door de kennis en ervaring weet hij precies hoe gewassen geteeld kunnen worden met de kleinst mogelijke voetafdruk. “Deze extra inspanning kan alleen worden terugverdiend als de duurzame meerwaarde door de koper en/of consument gewaardeerd wordt”, legt Van den Borne uit. Zodoende kwam hij op het idee om precisie frites voor specifieke doelgroepen te produceren. “Met deze testcase wilde ik onderzoeken hoe ik de hogere kostprijs van mijn aardappelen het beste kan verwaarden.”

[caption id="attachment_63941" align="alignleft" width="300"]De klimaatneutrale frites worden gemaakt van aardappelen, pastinaak en zoete aardappel. Foto: Bert Jansen De klimaatneutrale frites worden gemaakt van aardappelen, pastinaak en zoete aardappel.[/caption] Op het land teelt hij naast aardappelen onder meer ook pastinaak en zoete aardappel. Daarom besloot hij deze ingrediënten te mixen en daar frites van te maken. “Zo heeft de patat, die ik Frietje Precies heb genoemd, niet alleen een beter verhaal, maar ook echt een andere smaak en beleving.” De ontwikkelfase verliep vlot, maar de procesfase bleek een stuk lastiger te zijn. “De hoeveelheid was te groot voor een handmatige verwerking, maar te klein voor de verwerking in een fritesfabriek. Gelukkig heb ik een groot netwerk en was er uiteindelijk een bedrijf dat de frites voor mij wilde verwerken. Al waren de kosten wel flink hoger. Zo hoog zelfs dat de kostprijs net zo hoog was als de verkoopprijs van patat in de supermarkt.”

Foodtrucks

Deze hoge prijs is een groot nadeel, weet hij. “Door de strokenteelt zijn de ingrediënten al duurder en daar komen dan de proceskosten bovenop. Als ik € 3 voor een bakje frites zou vragen, dan zou ik nog steeds geen marge hebben.” Hij besloot foodtrucks te benaderen, die op evenementenlocaties staan. Dat bleek een goede zet. “Op festivals zijn mensen eerder geneigd om meer te betalen voor een patatje met een goed verhaal.” Daarnaast heeft hij een eigen friteskraam aangeschaft, waarmee een frituurbakker op locatie komt bakken.
Op festivals zijn mensen eerder geneigd om meer te betalen voor een patatje met een goed verhaal
Inmiddels zijn er drie jaar en drie oogsten voorbij gegaan. “We hebben 30 ton frites geproduceerd. Corona heeft destijds de afzet genekt. Gelukkig zijn de frites twee jaar houdbaar. Daardoor hebben we niets weg hoeven te gooien”, vertelt Van den Borne, die nu op zoek is naar de juiste balans tussen prijs en volume. “Kleine badges door een fritesfabriek laten verwerken is nu eenmaal duur, het volume moet hoger komen te liggen. Daarom denk ik na over manieren om de productie op te schalen, zodat ik in grotere volumes kan produceren.”

Van consument naar bedrijfsleven

De ondernemer zoekt nieuwe manieren om het product in de markt te zetten. Daarbij heeft hij inmiddels zijn focus verlegd van de consument naar het bedrijfsleven. “Ik zie hier allerlei mogelijkheden. Ondernemers moeten allemaal hun CO2-ambitie waarmaken en dat kan bijvoorbeeld door klimaatneutrale frites in de bedrijfscatering te serveren. De productie van slechts 200 gram frites vergt al 1.231 gram CO2. Door de strokenteelt zijn ook de andere stappen in het productieproces, zoals de verwerking, het koelen en het vriezen, op het land al gecompenseerd. Zodoende kun je als bedrijf flink besparen door Frietje Precies te serveren. Dit kun je één op één meetellen en daar hoef je verder helemaal niets voor te compenseren. En zo zijn er nog heel veel mogelijkheden. Wat denk je ervan om het CO2-gebruik van je vliegreis te compenseren door Frietje Precies te eten?” Verder wil hij mondjesmaat een aantal nieuwe producten produceren, waaronder ook klimaatneutrale ‘reguliere’ frites. “Ik heb aan Farm Frites aardappelen geleverd voor het project Planet Proof Fries. Hiervan hebben ze 200 ton frites geproduceerd, die in Burgers Zoo wordt verkocht. Het lijkt me leuk om deze frites zelf ook te maken en te verkopen.”
Mijn ambitie ligt op het land
Helaas heeft hij geen tijd om het zelf grootschalig op te pakken. “Ik ben akkerbouwer en geen patatbakker. Ik doe Frietje Precies erbij als testcase, maar mijn ambitie ligt op het land. Daarom hoop ik dat een start-up interesse heeft om de productie en verkoop op zich te nemen. Als er aan Frietje Precies de juiste tijd en aandacht wordt gegeven, dan heb ik er alle vertrouwen in dat het een succes wordt.” Mocht hij geen geschikte start-up vinden, dan zet hij het project zelf voort. “Ik ben trots op Frietje Precies en wil het product heel graag in leven houden.”

Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends

Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Beperk risico's met betere investeringen

Versterk je ketenpositie met de juiste partners

Versnel innovaties met de nieuwste trends

Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Afbeelding

Wendy Noordzij

Chris Polkamp

Chris Polkamp

Alieke Hilhorst

Alieke Hilhorst

Abonneer vanaf €2,50/week

Snel delen

Afbeelding
Wendy Noordzij

Freelance redacteur